
A következőkben lépésről lépésre mutatjuk meg neked a kelt tészta alapreceptjét, amelynek segítségével te is mennyei péksüteményeket készíthetsz.
Ha eddig mindig féltél a kelt tészta készítésétől, most megmutatjuk neked az alapreceptet, amely később bármilyen péksütemény készítésekor jól fog jönni. Ha egyszer megpróbálod, rá fogsz jönni, hogy tényleg nem különösebben bonyolult folyamatról van szó.
Hozzávalók 4 személyre
👉 50 dkg liszt
👉 6 evőkanál cukor
👉 5 dkg vaj
👉 3 dl tej
👉 2 tojás
👉 2 dkg élesztő
👉 1 csipet só
Elkészítés:
A
jó kelt tészta egyik titka, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű
legyen, ezért vedd ki őket felhasználás előtt a hűtőből. A tejet
langyosítsd meg. Adj hozzá fél evőkanál cukrot, morzsold bele az
élesztőt, és várd meg, amíg felfut, vagyis megduzzadva feljön a tej
tetejére. Ha ez tíz perc alatt nem következik be, azért van, mert az
élesztő nem volt friss, ebben az esetben felesleges tovább várni, inkább
bonts fel egy újabb csomaggal.
A lisztet szitáld át, hogy a
tészta jó levegős legyen, és sózd meg. A vajat olvaszd fel, és hagyd
kicsit kihűlni. A liszthez add hozzá a tojást, a maradék cukrot és az
élesztős tejet, és először fakanállal, utána kézzel gyúrj sima tésztát
belőle. Amikor összeállt, fokozatosan csorgasd hozzá a vajat is, és így
gyúrd addig, amíg a felszíne sima és fényes lesz, és az egész a tál
oldalától elválik. Ez néhány percet fog igénybe venni, és nem egy túl
nehéz munka. Ekkor takard le egy konyharuhával, állítsd langyos, nem
huzatos helyre, és pihentesd egy órát. Ez idő alatt a tészta pont a
duplájára fog nőni.
A megkelt tésztát vedd ki a tálból, és
lisztezett deszkán formázd, és töltsd meg az alapján, amit sütnél
belőle. Az így összeállított, feldarabolt, megtöltött tésztát helyezd el
abban a tepsiben, amelyben ki fogod sütni. Ha a recept megkívánja, kend
le tojással, tejjel vagy olvasztott vajjal, és letakarva újra keleszd
fél órát. Ezalatt a sütőt melegítsd elő az előírt hőfokra, és süsd a
péksütiket aranyszínűre.
0 Megjegyzések