A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Károly herceg szerint eljött az ideje egy beszélgetésnek a rabszolgatartásról


A herceg az esetleges jóvátételről azonban nem beszélt. 

Elismerem, hogy szervezetünk gyökerei történelmünk legfájdalmasabb időszakába nyúlnak vissza” – mondta Károly herceg a Nemzetközösség vezetőinek kétnapos találkozóján Ruandában. Az afrikai ország 2009-ben csatlakozott a Nemzetközösséghez. Az elnök, Paul Kagame  szerint az, hogy egy olyan új tagországban tartották a találkozót, amelynek történelmileg nem sok köze volt a Brit Birodalomhoz jól szemlélteti, hogy

a Nemzetközösség szeretné újra gondolni önmagát.

A brit trónörökös, Károly az eredetileg Brit Nemzetközösség néven futó, a brit birodalomból kialakult 54 országból álló szervezet történelméről beszélt, amivel szerinte eljött az ideje, hogy szembenézzenek. A nyugat-európia nemzetek ( beleértve az angolokat is) a 15. és a 19. század között afrikaiak milliót tették rabszolgájukká, és arra kényszerítették őket, hogy amerikai és karibi ültetvényeken dolgozzanak. Szerinte „ha olyan közös jövőt akarunk kialakítani, amely minden polgárunk javát szolgálja, új módokat kell találnunk múltunk felismerésére. Egyszerűbben: eljött az ideje ennek a beszélgetésnek.”

Jóvátételről azonban – amelynek átgondolását egyes karibi miniszterek kezdeményezték, ahogyan az egész diskurzust is – a herceg nem tette említést.

A Reuters cikke szerint a találkozón szó esett még az egykori francia gyarmatok, Togo és Gabon felvételi kérelméről is.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések