A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A melegházasságot is felülvizsgálná az USA-ban a fekete konzervatív bíró


Clarence Thomas szerint az abortusz tagállamoknak való visszautalása után a melegházasság, a fogamzásgátlás és még más ügyek is újra a Legfelsőbb Bíróság asztalára kerülhetnének. Mutatjuk.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság legidősebb tagja, a még George W. Bush által jelölt, fekete konzervatív Clarence Thomas máris bejelentette: az abortusz pénteki, tagállami szintre való visszautalása után ugyanezt az érvelést használva három másik döntést is felül kellene bírálni.

Thomas szerint ezek a következők volnának: 

  • az 1965-ös Griswold v. Connecticut, amely kimondta, hogy egy amerikai tagállam sem korlátozhatja a házaspárok hozzáférését a fogamzásgátlókhoz; 
  •  a 2003-as Lawrence v. Texas, amely szerint a tagállamok nem tilthatják a konszenzuális szexuális együttlétet azonos neműek között;
  • és a 2015-ös Obergefell v. Hodges, amely kötelezte a melegházasság elfogadására az összes amerikai tagállamot.

Thomas szerint ezeket a döntéseket is felül kellene vizsgálni. Ez a testület liberális kritikusai számára a legrosszabb forgatókönyvet jelenti.

Samuel Alito, az 1973-as Roe v Wade-döntést felülíró mostani döntés indoklásának fő szerzője ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, szerinte nem valószínű, hogy ilyesmire sor kerülhetne, és az érvelés nem terjeszthető ki.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések