A brit miniszterelnök szerint különbség van a nők és transz nők között.


A brit miniszterelnök is állást foglalt amellett az új szabályozás mellett, amely megtiltja a női úszóversenyeken a transzneműek indulását – számot be a Telegraph.

Boris Johnson hangsúlyozta, hogy nem lát arra okot, hogy ellenvéleményt fogalmazzon meg a FINA és a brit úszószövetség azon döntésével szemben, amely megtiltja a pubertáskort elért férfi transzsportolóknak a női versenyeken való részvételt.

„Van különbség nő és transz nő között”

Arra a kérdésre, hogy egy nő születhet-e pénisszel, Johnson azt válaszolta:

Nem, anélkül, hogy ne férfi lenne,

hozzátéve, hogy van különbség nő és transz nő között.

„Amikor a szexualitás helyett a nemi kérdésekről kezdesz el beszélni, akkor konkrét problémákat kezdesz el felvetni” – tette hozzá a brit kormányfő. Majd azzal folytatta, hogy három fő aggálya van: az életkor, amelyben az embereket kompetensnek tekintik a nemváltásra, a nők számára biztosított biztonságos helyek kérdése, illetve a sportversenyekkel kapcsolatos nehézségek.

„Ezek mind bonyolult problémák, és nagyon érzékenynek kell lenni ezekkel kapcsolatban” – hangsúlyozta Johnson.

Új szabályt fogadott el a FINA

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a FINA új kategóriát indítana a transzgender versenysportolóknak. A szövetség június 19-én fogadta el az új szabályt, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének.

A szabály kimondja:

akiknél egy meghatározott korban, 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben,

függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteron-szinttől.

A FINA példáját követve több nemzetközi sportszövetség is hasonló szabályokat hozott.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!