A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jogerősen is felmentették a zagyvarékasi gyilkosság vádlottját


Felmentette a bíróság a zagyvarékasi emberölés vádlottját – adott ki hivatalos közleményt csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. A négy évvel ezelőtt történt gyilkosság elborzasztotta a kistelepülés lakosságát, majd pedig a büntetőügyben első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék vádlottra nézve felmentő ítélete lepte meg a közvéleményt. Ezt a döntést most jogerőre emelte a táblabíróság...


A vádirati tényállás szerint a vádlott a cselekményt megelőző időszakban bódító hatású szerek fogyasztása miatt többször konfliktusba került a szüleivel, emiatt több éjszakát az utcán és egy elhagyatott házban töltött. Ha szer hatása alatt állt, gyakran Zagyvarékas utcáit rótta. Négy éve, 2018. július elsején este így jutott el a 83 éves, idős asszony házához, amelynek kerítésén egy almaárusításról szóló felhívás volt kifüggesztve. A férfi almavásárlás céljából becsengetett a sértetthez, aki beengedte.

A házban azonban ismeretlen okból konfliktusba kerültek egymással, erre a férfi kést ragadott és többször megszúrta az asszonyt. Az idős nő a szúrások következtében a helyszínen életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság a felmentő ítélet indokolásában kifejtette, hogy csak közvetett bizonyítékok álltak a rendelkezésre, melyek alapján nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott követte el a bűncselekményt. Szintén nem lehet kizárni, hogy egy idáig be nem azonosított ismeretlen volt az elkövető, figyelemmel arra, hogy az áldozat kezén be nem azonosított férfiak DNS-ét mutatta ki a szakértői vizsgálat, valamint a bűncselekmény helyszínén olyan tenyér- és ujjnyomtöredéket rögzítettek, amely nem a vádlottól, nem a sértettől, hanem egy ismeretlen személytől származik.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az ügyészség a vádlott terhére felmentése miatt, bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlott és védője az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vette. Az immár jogerős döntés szóbeli indokolása során dr. Mezőlaki Erik tanácselnök kiemelte, hogy a bejelentett ügyészségi fellebbezés nem volt megalapozott.

A Szegedi Ítélőtábla eljáró tanácsa az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást azonban megalapozottnak találta, azzal a korrekcióval, hogy a bűncselekményt kétséget kizáróan nem azonosított személy követte el.

Erre tekintettel a vádlott büntetőjogi felelősségre vonására tett ügyészségi indítvány nem foghatott helyt. Kiemelte e körben, hogy megalapozott tényállás esetén a másodfokú bíróságnak nincs lehetősége a rendelkező bizonyítékokat eltérően mérlegelni, az ügyészség által előterjesztett indítvány pedig részben a törvényszék által megállapított tényállás iratellenes kiegészítésére irányult, részben pedig a megállapított tényálláson keresztül az elsőfokú bíróság bizonyíték értékelő tevékenységét támadta, amelyre a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget.

Az ítélőtábla mindenben osztotta az elsőfokú ítélet indokolásában megállapítottakat, tekintettel arra, hogy a vádlott bűnössége minden kétséget kizáróan nem nyert bizonyítást, így helytállóan jutott a törvényszék arra a következtetésre, hogy a vádlottat az ellene emelt vád alól fel kell menteni.

 Így a Szegedi Ítélőtábla immár jogerősen mentette fel a vádlottat az ellene emelt vád alól. A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye – zárta közleményét a táblabíróság.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések