Hirdessen itt

Halálra ítélték a Mariupolban elfogott brit és marokkói katonákat


Terrorizmus vádjával halálra ítéltek két brit és egy marokkói férfit Donyeckben. Az orosz hadsereg Mariupolban ejtette foglyul őket, mindnyájan az ukránok oldalán harcoltak a háborúban. A tárgyalás a szakadár „népköztársaság” területén zajlott.

A britek állításuk szerint nem zsoldosok, hanem az ukrán haditengerészet tagjai voltak, ezért rájuk is vonatkozik a hadifoglyokról szóló genfi megállapodás. A 28 éves Aiden Aslin családja szerint a férfi 2018-ban költözött Mikolajivba, ott ismerkedett meg a barátnőjével, és jelentkezett az ukrán hadseregbe.

Az orosz állami média mégis zsoldosokként mutatta be őket, akiket akár halálra is lehet ítélni.

A brit foglyok az egyik felvételen arra kérték Boris Johnson miniszterelnököt, segítsen nekik hazajutni, cserébe pedig engedjék szabadon az Ukrajnában fogva tartott oroszpárti Viktor Medvedcsukot.

Szerdán az orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Sean Pinner, Aiden Aslin és Szaadum Brahim is elismerték bűnösségüket.

Aslin parlamenti képviselője, Robert Jenrick szerint az eljárás sérti a nemzetközi jogot, és az oroszok példát akarnak statuálni a két brit férfi halálra ítélésével.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett britek ügyében. Hozzátette, ha a brit fél meg kívánja fellebbezni az ellenük meghozandó ítéletet, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a donyecki „népköztársaságot”. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések