A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy Bojt melletti földúton ért véget a hétfős migránscsoport hosszú útja


Svéd embercsempészeket ítéltek el Berettyóújfaluban.


Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet a Berettyóújfalui Járásbíróság hétfőn annak a két vádlottnak az ügyében, akik rokonaikat akarták illegálisan Svédországba és Németországba csempészni, tudatta közleményben a Debreceni Törvényszék.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot, valamint mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan, ha a svéd állampolgárok beismerő nyilatkozatot tesznek, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A vádlottak a vádirattal egyezően elismerték a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat embercsempészés bűntettének kísérletében, míg társát embercsempészés előkészületének bűntettében mondta ki bűnösnek.

Ezért az elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, és 2 évre kiutasította Magyarország területéről. A másodrendű vádlottat a járásbíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet szerint a vádlottak rokonai, négy felnőtt és három gyerek, Irakból Kataron keresztül Törökországba, onnan pedig a határátlépésre irányadó szabályok megsértésével, egy embercsempész-szervezet segítségével engedély nélkül Görögországba utaztak. A csoport tagjai itt nem álltak meg, hanem továbbmentek Bulgárián keresztül Romániába azzal a céllal, hogy onnan az Európai Unió schengeni térségébe tartozó országokba jussanak. Az embercsempész-szervezet a megállapodás szerint fizetség fejében Magyarország területére juttatta el az iraki állampolgárokat.

A törvényszéki közlemény szerint az első- és a másodrendű vádlott arra vállalkozott, hogy a migránsokat Magyarországra érkezésüket követően két személygépkocsival továbbszállítják. Svédországból 2020. szeptember 9-én Romániába utaztak, majd másnap találkoztak a hétfős csoporttal. Az egyeztetést követően szeptember 11-én mindannyian a magyar határ közelébe utaztak, majd a vádlottak telefonon tartották a kapcsolatot rokonaikkal.

A hétfős csoport a zöldhatáron keresztül illegálisan átjutott Magyarországra egy ismeretlen segítő közreműködésével, majd a Bojt melletti földúton találkoztak az egyik vádlottal. Az illegális migránsok már pakolták a csomagjaikat az autóba, amikor a rendőrök tetten érték őket. A másodrendű vádlott gépkocsijával a biharkeresztesi vasútállomás parkolójában várakozott, ahol a férfival szemben a tettenéréssel egyszerre egy másik rendőri egység intézkedett.

A döntés nem jogerős. A bíróság ítéletét a vádlottak és védőik tudomásul vették. Az ügyészség fellebbezést jelentett be, mivel a bíróság a lefoglalt és bűnjelként kezelt két gépkocsit nem kobozta el, hanem azokat a vádlottak részére rendelte kiadni. A járásbíróság álláspontja szerint a vádlottak nem egy embercsempész-hálózat tagjai, nem egy jól megszervezett és kitervelt bűncselekmény elkövetői, hanem rokonaiknak akartak csupán segíteni, cselekményük kísérleti, valamint előkészületi szakban maradt, így aránytalan lenne elkobozni tőlük a két gépkocsit. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések