A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Afrikai Unió vezetője szerint ők az orosz–ukrán háború áldozatai


Putyin a Macky Sall-lel folytatott tárgyalásán kijelentette, Oroszország kész garantálni az ukrán gabona biztonságos exportját az általa ellenőrzött Azovi- és Fekete-tengeri kikötőkön keresztül.

Az afrikai országok ártatlan áldozatai az ukrajnai háborúnak, és Oroszországnak segítenie kellene szenvedéseik enyhítésében – mondta az Afrikai Unió vezetője Vlagyimir Putyinnak oroszországi találkozójukon – számol be a BBC. A Szocsiban folytatott megbeszélések után Macky Sall – aki egyben Szenegál elnöke – elmondta, az orosz vezető ígéretet tett a gabona- és műtrágyaexport megkönnyítésére, de részleteket nem árult el.

Putyin tagadta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán kikötőket a gabonaexportban. Az orosz elnök kijelentette, Oroszország kész garantálni az ukrán gabona biztonságos exportját az általa ellenőrzött Azovi- és Fekete-tengeri kikötőkön keresztül. Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha feloldanák az oroszok szövetségesével, Belarusszal szembeni szankciókat, hogy a gabonát azon az úton is lehessen szállítani.

Az Afrikában elfogyasztott búza több mint 40 százaléka általában Oroszországból és Ukrajnából származik. A konfliktus kezdete óta azonban Ukrajna fekete-tengeri kikötői nagyrészt el vannak zárva. Kijev és szövetségesei Moszkvát hibáztatják a kikötők blokádjáért, amelyeket Ukrajna aláaknázott, hogy megakadályozza az oroszok támadását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések