A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Átnevezték a majomhimlőt, mert rasszista


Jelenleg a majomhimlő két törzsét nyugat-afrikai és kongói törzsnek nevezzük előfordulási gyakoriságuk alapján. A járvány – az első, amely Afrikán kívül több kontinensen is előfordul – 47 országban több mint 1500 embert érint jelenleg.


Évekkel ezelőtt a kutatók a majomhimlővírusokat nyugat-afrikai és kongói medencei „kládokra" vagy törzsekre osztották, amelyek egyedi genomaláírással rendelkeznek, és különböző súlyosságú betegségeket okoznak. A jelenlegi járványban szekvenált vírusok nagyjából megegyeznek a tipikusan enyhébb nyugat-afrikai klád vírusaival – annak ellenére, hogy kutatók kezdik azt szorgalmazni, hogy

 egy teljesen új, harmadik törzsként tekintsünk rá.

A Science egy csapat kutatót (szám szerint 29-et, 11 országból) idéz, akik azt szorgalmazzák, a dél-afrikai és kongói megkülönböztetés helyett más neveket alkalmazzunk, ez ugyanis stigmatizáló lehet az afrikaiak számára. „A jelenlegi globális járvány kapcsán a vírus afrikai jellegére való folyamatos utalás és elnevezés nemcsak pontatlan, hanem diszkriminatív és megbélyegző is" – írja 11 ország 29 kutatója a virological.org oldalon ma közzétett cikkben. Megjegyzik továbbá, hogy az Afrikán kívüli emberekben jelenleg keringő törzs valószínűleg különbözik az állatokban megtalálható vírustól.

Hasonló volt a dilemma a koronavírus esetében is, akkor azokról az országokról kezdték elnevezni a variánsokat, amelyekben először azonosították őket. Azóta már a görög ábécé betűit használják az azonosításra, megelőzve a stigmatizálást.

A kutatók azt javasolják, hogy az Európában és Amerikában terjedő törzset a hMPXV A.1 névvel jelöljék.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések