A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerikai ágyúkkal lövik az ukránok Donyeck lakóövezetét


Az ukrán csapatok amerikai fegyverekkel bombázzák a civileket – jelentette ki a Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin a Rosszija 1 tévécsatornán, akit a RIA Novosztyi idéz.
 

“Amerikai fegyvereket, különösen az M777-es ágyúkat már használják” – mondta.

Pusilin hangsúlyozta, hogy kifejezetten olyan lakóövezeteket ágyúztak, ahol nincsenek katonai létesítmények.

Az utóbbi időben az ukrán fegyveres erők egyre gyakrabban lövik a polgári infrastruktúrát és lakóépületeket Donbasszban. Szombaton az ukrán csapatok többször is lőtték Donyeck és Gorlovka városát rakéta-sorozatvetőkkel és nehéztüzérség segítségével. Öt ember meghalt, 24 másik, köztük egy 2017-ben született gyermek megsérült.

A múlt hét óta gyakorlatilag naponta érkeznek jelentések Donyeck súlyos ukrán ágyúzásáról. A DPR tisztviselői azt állítják, hogy az ukrán csapatok válogatás nélkül támadják a várost a közelmúltban a harctéren elszenvedett vereségek miatt.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”.

A védelmi minisztérium szerint március végére az orosz hadsereg teljesítette az első szakasz fő feladatait, jelentősen csökkentve Ukrajna harci potenciálját. A minisztérium szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása.

Ennek fényében Washington és NATO-szövetségesei folyamatosan fegyvereket pumpálnak Ukrajnába. Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, míg a szállítmányok legitim célponttá válnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések