Az
alábbi puha túrós pogácsa élesztővel, de különösebb dagasztás és
kelesztés nélkül készül, ezért viszonylag hamar az asztalra kerülhet.A
puha túrós pogácsa szaftos, foszlós és ellenállhatatlan, ideális baráti
beszélgetésekhez vagy akár az iskolába tízórainak. A következő
recepthez az élesztőt nem kell felfuttatni, hanem egyenesen a tésztába
kerül. Rövid pihentetés után hajtogathatod is a tésztát, majd azonnal
lehet szaggatni, és mehet is a sütőbe.
Hozzávalók 4 személyre
👉 25 dkg liszt
👉 25 dkg félzsíros túró
👉 25 dkg vaj
👉 1.5 dkg élesztő
👉 1 tojássárgája
👉 0.5 evőkanál só
👉 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A
lisztet szitáld át. Add hozzá az áttört túrót, a felkockázott vajat, a
tojássárgát és a sót, morzsold bele az élesztőt, és gyúrj belőle sima
tésztát. Letakarva pihentesd a hűtőben húsz percig, azután lisztezett
deszkán nyújtsd ki vékonyra. A tészta egyik felét kend meg felvert
tojással, hajtsd rá a másik felét, majd forgasd el 90 fokkal, és így is
ismételd meg a kenést és a hajtást. Megint nyújtsd ki, ezúttal ujjnyi
vastagra, kicsi pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és helyezd el őket
egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben. A tetejüket kend meg
tojással, és 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd őket aranyszínűre.
Ha már az egészet kiszaggattad, a visszamaradt tésztát újra gyúrd össze,
nyújtsd és szaggasd ki. Ebből a mennyiségből négy nagy tepsire való
pogácsa készülhet.
0 Megjegyzések