Télen is juthat finom házi lecsó az asztalra, ha még mostanában elteszed friss zöldségekből.
Ha még a meleg hónapokban elvégzed a befőzést, télire sem kell hiányolnod a friss házi lecsót. Legjobb, ha tartósítószer-mentesen készíted. Mindig a legjobb minőségű, legszebb paprikát, paradicsomot válaszd erre a célra. Az így eltett lecsót télen csak fel kell bontani és megmelegíteni, esetleg tetszés szerint ízesíteni kolbásszal, tojással: ki hogy szereti.
Az itt megadott mennyiség hat üveg befőttre lesz elegendő.
Hozzávalók 6 adaghoz
👉 3 kg paprika
👉 1.5 kg paradicsom
👉 1 dl olaj
👉 1 evőkanál só
👉 1 evőkanál cukor
👉 0.5 kg hagyma
Elkészítés:
Mielőtt nekiállsz a befőzésnek, csírátlanítsd az üvegeket. Ezt a legegyszerűbb mosogatógépben végezni. Ha nincs mosogatógéped, állítsd a tiszta üvegeket forrásban lévő vízzel teli lábosba, hogy a víz teljesen ellepje őket. Forrald őket öt percig, majd fogóval szedd ki, és konyharuhára borítva a napon hagyd megszáradni őket.
A hagymát vágd cikkekre, és olajon kezdd el üvegesre párolni. Közben a paprikát és a paradicsomot tisztítsd meg és szeleteld fel. A félig puha hagymára dobd rá a paprikát, sózd meg, keverd össze, és lefedve párold őket tovább együtt. Néhány perc múlva add hozzá a paradicsomot, szórd meg cukorral, és főzd őket nagyjából húsz percig. A megfőtt lecsót kanalazd a befőttesüvegekbe. Csavard rájuk szorosan a fedőt, fejjel lefelé tartsd őket öt percig, majd visszafordítva helyezd száraz dunsztba: egy dobozt vagy a szoba egy sarkát alaposan béleld ki pokrócokkal, takarókkal, és ezekbe bugyoláld a teli üvegeket. Takard is le őket, és ebben a melegben hagyd, hogy két-három nap alatt szoba-hőmérsékletűre hűljenek. Ekkor helyezd el őket egymás mellett a kamra polcán.
0 Megjegyzések