A tökéletes cseresznyés rácsos pite elkészítésekor fontos, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztát.
Hagyományos linzertésztából készül a rácsos pite, ami bármilyen gyümölccsel, így cseresznyével is nagyon jól működik. Puhább lesz a tészta, ha a tojásoknak csak a sárgáját használod fel hozzá. Ha el szeretnéd kerülni, hogy a töltelék eláztassa az alapot, szórj alá zsemlemorzsát. A cukrozást óvatosan végezd, mivel a cseresznye önmagában is elég édes.
Hozzávalók 6 adaghoz
A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 12 dkg cukor
👉 2 evőkanál tejföl
👉 2 tojássárgája
👉 1 csipet só
👉 0.5 csomag sütőpor
👉 1 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz
👉 vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez
👉 60 dkg cseresznye
👉 5 dkg cukor
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 evőkanál étkezési keményítő
👉 1 kávéskanál fahéj
A tetejére
👉 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet keverd el a sóval és a sütőporral, morzsold el a hideg vajjal, majd add hozzá a cukrot, a tojássárgákat és a tejfölt. Gyúrj belőle sima tésztát. Kétharmad-egyharmad arányban oszd ketté, mindkét adagból formálj gombócot, csavard őket folpackba, és tedd a hűtőbe egy órára pihenni. Közben a cseresznyét mosd meg, magozd ki, és egy tálban keverd össze a kétféle cukorral, a fahéjjal és a keményítővel.
A tésztát a pihentetési idő lejártakor vedd ki a hűtőből. A nagyobbik részt nyújtsd ki kör alakúra, és egyengesd el egy kivajazott piteformában. Helyenként szurkáld meg villával, szórd meg zsemlemorzsával, és egyengesd el rajta a tölteléket. A másik darab tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és rács alakban helyezd el őket a cseresznye tetején. Kend meg a tésztacsíkokat felvert tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt süsd pirosra.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések