A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU fölszólította Magyarországot, azonnal szüntesse meg a kettős üzemanyagárat


Az uniós ipari biztos arra hívta fel a figyelmet: a külföldi rendszámmal rendelkező autósok számára diszkriminatív lehet az üzemanyagár-rendszer.


A Reuters úgy tudja, Thierry Breton uniós ipari biztos levelet írt Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, melyben a megkülönböztető magyarországi üzemanyagár-rendszer felfüggesztését, valamint a bevezetésre okot adó az indokok tisztázását is kérte tőle - írta meg a Portfolio.

Azzal, hogy az uniós jog szempontjából kockázatosnak tekinthető lesz a május végén kettébontott szabályozás, a kormány is számolt, és igyekezett úgy kialakítani a rendszert, hogy az védhető legyen. A portál szerint azonban már június elején védhetetlennek tűnik a szabály, sőt már az Európai Bizottság is vizsgálni kezdte.

A kettős üzemanyag-rendszer ugyanis állampolgársági alapon igyekszik különbséget tenni azzal, hogy a külföldi rendszámmal rendelkezők nem tankolhatnak a 480 forintos hatósági áron. A kormány úgy érvel: magyar ársapka miatti üzemanyag-turizmus már az ellátásbiztonságot veszélyeztette.

A Reuters állítása szerint betekintést is nyert a levélbe, melyben Breton többek között azt írta:

"Arra kérem Önt, hogy válaszoljon nekünk ezen intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amely intézkedések az uniós jog megsértésének minősülhetnek" - fogalmazott.

Hozzátéve: "Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg az uniós jognak való megfelelésük nem biztosított".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések