A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A demokraták blokkolják a veszélyben lévő amerikai főbírók fokozott védelmét


Pedig nemrég letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint Brett Kavanaugh bíró megölésére készült. 

Az amerikai képviselőház demokrata többsége elutasította annak a törvényjavaslatnak a szavazásra bocsátását, amely a legfelsőbb bírók és családtagjainak biztonsági felügyeletét szigorította volna. A tervezet a Szenátus egyhangú döntése nyomán került volna az amerikai törvényhozás alsóháza elé. 

Kevin McCarthy, a Képviselőház republikánus csoportjának vezetője elítélte a demokraták döntését. A liberálisok pont aznap blokkolták a törvénytervezetet, amikor

a rendőrség letartóztatott egy kaliforniai férfit, aki a gyanú szerint Brett Kavanaugh legfelsőbb bíró meggyilkolását készítette elő.

McCarthy szerint a bírák és családtagjaik testi épsége a Fehér Ház miatt került veszélye. Jen Psaki arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy a legfelsőbb bírók háza előtt tüntessenek. A Fehér Ház korábbi szóvivője továbbá az is hozzátette, hogy „ez az amerikai elnök álláspontja is”. 

Hasonló, a bírák ellen irányuló véleményt fogalmazott meg korábban Chuck Schumer is. A demokraták szenátusi vezetője azzal fenyegette meg a szerinte

a konzervatív nézőpontot képviselő bírákat, hogy „meg fognak fizetni” amiért az abortuszellenes álláspont mellé álltak. 

A biztonsági intézkedések fokozásának igénye azután merült fel, hogy radikális abortuszpárti tüntetők jelentek meg több bíró házánál is miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az abortuszkérdés konzervatív fordulatán dolgozik, vagyis felülbírálnák az 1973-as Roe kontra Wade-ítéletet. Egy baloldali szervezet közzétette az interneten több konzervatív főbíró feltehető lakcímét is azért, hogy a radikális tüntetők személyesen is felelősségre vonhassák őket.

Több republikánus politikus is arra szólította fel a demokratákat, hogy fejezzék be bírák elleni uszítást

és támogassák a törvénytervezetet az amerikai törvényhozásban. A demokraták azonban arra hivatkoznak, hogy ki szeretnék egészíteni a tervezetet, hogy az a Legfelsőbb Bíróság valamennyi alkalmazottjára vonatkozzon, ne csak bírókra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések