A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vita van arról, Ukrajna megkaphassa-e a nagy hatótávolságú amerikai MLRS-rakétarendszert


A BBC szerint Joe Biden elnök nem szeretne szállítani ebből a nagy hatótávolságú fegyverből, egy amerikai tisztviselő szerint ebből nem származna probléma.


Az amerikai kormány közel áll ahhoz, hogy nagy hatótávolságú MLRS-rakétarendszert küldjön Ukrajnába, ugyanakkor Oroszország provokatív lépésnek tekinti az ilyen nehézfegyver-szállításokat – számol be a BBC. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más tisztségviselők sürgetik az MLRS-rendszer szállítását, hogy ellensúlyozzák Oroszország bombázásait a keleti Donbasz régióban. Joe Biden amerikai elnök azonban azt mondta, az Egyesült Államok nem fog Ukrajnának olyan rakétarendszereket küldeni, amelyek Oroszországba csapást mérhetnek. Félő, hogy egy ilyen akció azzal a kockázattal járna, hogy az USA és NATO-szövetségesei közvetlen konfliktusba keverednének Moszkvával.

Moszkva üdvözölte Biden döntését. A kijevi csapatok már az Egyesült Államok által szállított M777-es rakétákat használják, amelyek hatótávolsága körülbelül 25 km. Az MLRS azonban lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy ennél sokkal távolabbi célpontokat is elérjen. Az Egyesült Államok az 1990-91-es Öbölháborúban és 2003-ban is az MLRS-t használta az iraki fő célpontok megsemmisítésére.

A Washington Post által idézett egyik magas rangú amerikai tisztviselő szerint a Fehér Ház nyugodtan adhatna Ukrajnának MLRS-eket, de visszatartaná a rendszerrel kompatibilis legnagyobb hatótávolságú fegyvereket. Az Egyesült Királyság is rendelkezik az MLRS-sel. Boris Johnson miniszterelnök szerint Ukrajnának meg kellene kapnia a rakétákat, hogy megvédhesse magát a nagyon brutális orosz tüzérséggel szemben, de nem mondta, hogy az Egyesült Királyság szállítaná azokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések