A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tokió elismeri az azonos neműek élettársi kapcsolatát


Japán fővárosában októbertől elismerik az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, ez azonban jogilag nem egyenlő a házassággal – jelentette be a tokiói fővárosi önkormányzat.


Az önkormányzat által kedden bemutatott tervezetben leírják, hogy októbertől elfogadják az azonos nemű párok jelentkezését is az élettársi kapcsolat hivatalos bejegyzésére. Ez a lehetőség a főváros lakóira, köztük a külföldi állampolgárokra is vonatkozik, Tokió önkormányzata azonban kiemelte, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat jogilag nem azonos a törvényes házassággal.

Japánban nem törvényes az azonos neműek házassága, és a szexuális kisebbségek tagjait gyakran éri megkülönböztetés az oktatásban, a munkahelyen vagy a családban, s ezért sokan nem vállalják nyíltan nemi identitásukat.

A cél, hogy „Tokió lakói megértőbbek legyenek a szexuális sokszínűséggel szemben, és csökkenjenek a szexuális kisebbséghez tartozók mindennapi kellemetlenségei, hogy jobb legyen itt élniük” – tudatta a tokiói városháza. Az azonos nemű párok sok esetben nem bérelhetnek közösen lakást, nem látogathatják meg egymást a kórházban és még egy sor egyéb dologra nem jogosultak, melyekre a házaspárok igen.

Tokió Sibuja kerülete volt az első Japánban, ahol az azonos nemű párok számára is megnyílt a lehetőség, hogy igazolást kaphassanak élettársi kapcsolatukról. A 2015-ös döntés óta japánban mintegy 200 városi önkormányzat tett hasonló lépéseket a szexuális kisebbségek egyenjogúsága érdekében.

Ázsiában eddig egyedül Tajvan szigetén legalizálták az azonos neműek házasságkötését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések