A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

The Guardian: tisztára mosná az amerikai jobboldal az autokrata magyar rezsimet


A lap liberális publicistája szerint ha Trump volt amerikai elnök valaha politikai vidámparkot akarna létrehozni, az jó eséllyel a mostani „Orbánisztánra” emlékeztetne.

„A magyar miniszterelnököt középpontba állító CPAC konferencia Budapesten való megrendezésével az amerikai konzervatívok látványosan közvetítették az autoriter kormányzás iránti elkötelezettségüket, teljes mértékben annak tudatában, hogy Magyarország »kilépett a demokratikus világból«., Ennek bizonyítékaival szembesülve pedig csak az Orbán-rezsim által is használt politikai jelszavakat szajkózzák” – írta a The Guardianban megjelent véleménycikkében a lap publicistája.

A szerző szerint Orbán Viktor régóta igyekezett rendszerét külföldön is az „illiberális demokrácia” modelljeként népszerűsíteni, és a nacionalizmust a gazdasági és erkölcsi kérdésekben is megnyilvánuló erős állami szerepvállalással ötvöző ideológiával visszhangra is talált „a magukat folyamatos kultúrháborús vereségek elszenvedőiként látó európai és észak-amerikai konzervatívok körében”.

A cikk kitér arra is, Orbán Viktor erős demokratikus felhatalmazásra vonatkozó állításait azonban árnyalja, hogy bár a legutóbbi parlamenti választás szabad volt, de „végletesen méltánytalan” körülmények között bonyolították le. „Az ellenvéleményeket félresöprő baloldallal kapcsolatos klisékkel szemben a probléma nem az, hogy egyes országok ne dönthetnének saját menekültpolitikájukról vagy családpolitikájukról, hanem az, hogy

Orbán Viktor  sorban indította az egymást követő gyűlöletkampányokat, legutóbb a homoszexualitás és a pedofília összemosásával”

– emlékeztetett a portál.

„Ha Donald Trump volt amerikai elnök valaha politikai vidámparkot akarna létrehozni, az jó eséllyel a mostani »Orbánisztánra« emlékeztetne, és a mai magyarországi helyzetben egyben Amerika jövője sejlik fel azoknak, akik ezt hajlandóak meglátni” – írta a The Guardian publicistája.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések