A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

45 éves a Csillagok háborúja


Az első Star Wars (Csillagok háborúja) epizód premierjére 45 évvel ezelőtt, 1977. május 25-én került sor. Az utóbbi 45 évben fantasztikus karriert befutott fantasy-eposz nyitányával kapcsolatos tényeket, érdekességeket szedtünk csokorba.


* George Lucas Fox stúdióval kötött szerződése (a Star Wars forgatókönyvére és rendezésére) eredetileg 150 ezer dollárról (28 millió forintról) szólt, ám mivel a stúdió nem sejtette, hogy mekkora siker lesz majd a film, belegyezett, hogy Lucas 40 százalékos részesedést kapjon. 

* Eredetileg 1976 karácsonyán szerették volna megtartani a premiert, ám a film nem készült el időben. 

* A Star Wars látványvilága Ralph McQuarrie-nek köszönhető, aki a Boeing cég műszaki illusztrátoraként kezdte pályáját. 

* Chewbacca, a vuki figuráját Lucas Indiana nevű alaszkai malamut fajtájú kutyájáról mintázta. 

* A Millennium Falcon űrhajó egy hamburger alakját viseli magán – legalábbis Lucas ezt állította egy nyilatkozatában. 

* Han Solo figuráját Lucas a barátjáról, Francia Ford Coppoláról mintázta. Solót a filmben Harrison Ford alakította, aki korábban a rendező Amerikai graffiti című drámájában is szerepelt. 

* A droidok (R2-D2 és C-3PO), valamint többek között Han Solo és Ben Kenobi figurái Kuroszava Akira 1958-as Rejtett erőd című filmje nyomán születtek. 

* A film zenéjét szerző John Williams Oscar-díjat kapott. Az Amerikai Filmintézet később minden idők legjobb filmzenéjének nevezte a művet. 

* A hat Star Wars-film közül egyedül a Csillagok háborúját jelölték Oscar-díjra a legjobb film kategóriájában, ám abban az évben az Annie Hall, Woody Allen filmje halászta el előle az amerikai filmakadémia szobrát. 

* Carrie Fisher halálát követően a korábban forgatott jeleneteivel készült el a Csillagok háborúja kilencedik epizódja. 

* A Star Wars kilencedik részében visszatért Luke Skywalkerként Mark Hamill és a Star Wars-univerzum egy másik veteránja, Anthony Daniels, aki C-3PO-t alakította. Ő az egyetlen, aki a franchise összes jelentős filmjében játszott. 

* 2022. május 27-én debütál a Disney+ streamingszolgáltató műsorán a Star Wars jedilovagjáról, Obi-Wan Kenobiról szóló sorozat. A címszerepet Ewan McGregor alakítja, aki korábban Star Wars-mozifilmekben is eljátszotta a hőst. A streamingsorozatot 45 évvel az első Star Wars-film bemutatása után láthatjuk.

* George Lucas Fox stúdióval kötött szerződése (a Star Wars forgatókönyvére és rendezésére) eredetileg 150 ezer dollárról (28 millió forintról) szólt, ám mivel a stúdió nem sejtette, hogy mekkora siker lesz majd a film, belegyezett, hogy Lucas 40 százalékos részesedést kapjon. * Eredetileg 1976 karácsonyán szerették volna megtartani a premiert, ám a film nem készült el időben. * A Star Wars látványvilága Ralph McQuarrie-nek köszönhető, aki a Boeing cég műszaki illusztrátoraként kezdte pályáját. * Chewbacca, a vuki figuráját Lucas Indiana nevű alaszkai malamut fajtájú kutyájáról mintázta. * A Millennium Falcon űrhajó egy hamburger alakját viseli magán – legalábbis Lucas ezt állította egy nyilatkozatában. * Han Solo figuráját Lucas a barátjáról, Francia Ford Coppoláról mintázta. Solót a filmben Harrison Ford alakította, aki korábban a rendező Amerikai graffiti című drámájában is szerepelt. * A droidok (R2-D2 és C-3PO), valamint többek között Han Solo és Ben Kenobi figurái Kuroszava Akira 1958-as Rejtett erőd című filmje nyomán születtek. * A film zenéjét szerző John Williams Oscar-díjat kapott. Az Amerikai Filmintézet később minden idők legjobb filmzenéjének nevezte a művet. * A hat Star Wars-film közül egyedül a Csillagok háborúját jelölték Oscar-díjra a legjobb film kategóriájában, ám abban az évben az Annie Hall, Woody Allen filmje halászta el előle az amerikai filmakadémia szobrát. * Carrie Fisher halálát követően a korábban forgatott jeleneteivel készült el a Csillagok háborúja kilencedik epizódja. * A Star Wars kilencedik részében visszatért Luke Skywalkerként Mark Hamill és a Star Wars-univerzum egy másik veteránja, Anthony Daniels, aki C-3PO-t alakította. Ő az egyetlen, aki a franchise összes jelentős filmjében játszott. * 2022. május 27-én debütál a Disney+ streamingszolgáltató műsorán a Star Wars jedilovagjáról, Obi-Wan Kenobiról szóló sorozat. A címszerepet Ewan McGregor alakítja, aki korábban Star Wars-mozifilmekben is eljátszotta a hőst. A streamingsorozatot 45 évvel az első Star Wars-film bemutatása után láthatjuk.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések