A görög húsgombócok hengeres alakúak, és pikáns paradicsomszósszal leöntve készülnek.
Más néven szudzukakiának is nevezik ezeket a szaftos görög húsgombócokat, amelyeket pikáns paradicsomszósz koronáz meg. Kicsit hasonlítanak a mai paradicsomos húsgombócunkra, de sokkal fűszeresebbek, a szószba pedig még egy kis fehérbor is kerül.
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz
👉 30 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 tojás
👉 1 zsemle belseje
👉 1 teáskanál petrezselyem
👉 só
👉 bors
👉 kevés olaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz
👉 80 dkg hámozottparadicsom-konzerv
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 zellerszár
👉 1 hagyma
👉 1 kávéskanál bazsalikom
👉 1 kávéskanál rozmaring
👉 1 babérlevél
👉 1 csipet cukor
👉 1 dl víz
👉 0.5 dl száraz fehérbor
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
Elkészítés:
A paradicsomszószhoz aprítsd fel a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat, és olívaolajon együtt párold meg őket. Öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel, cukorral, sóval és a borssal, öntsd fel fehérborral és annyi vízzel, hogy jó szószos legyen, és lefedve kis lángon főzd 35 percig.
Közben készítsd elő a húsgombócokat. A húst keverd össze a tojással, morzsold bele a zsemle belsejét, sózd, borsozd, szórd meg petrezselyemmel, nyomd hozzá a fokhagymagerezdet, és alaposan gyúrd össze. Formázz belőle vékony kis hengereket, kevés olajon egy-két perc alatt süsd elő, majd szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre őket. A 35 perc leteltével add a húst a szószhoz, és együtt rotyogtasd még őket 15 percig.
0 Megjegyzések