A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svédország is benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz


Finnország után Svédország is hivatalosan úgy döntött, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-nak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta,

a két északi országgal nincsen baja, de a közeledés NATO-hoz nem marad válasz nélkül.

A svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-nak – jelentette be Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

A kormányfő az ügyben tartott parlamenti vitát követően tett bejelentésében elmondta: arra számítanak, hogy a csatlakozás folyamata egy éven belül lezárulhat.

Magdalena Andersson elmondta, a hivatalos benyújtás ideje még nem tisztázott, mivel Svédország Finnországgal együtt fogja benyújtani kérelmét. 

A stockholmi parlamentben csaknem az összes párt támogatta Svédország NATO-tagságát.

Ann Linde svéd külügyminiszter korábban azt mondta Svédország NATO-csatlakozásával csökkenne a katonai konfliktusok kockázata, és ebből adódóan válságokat lehetne megelőzni Észak-Európában. A külügyminiszter hozzátette, hogy a svéd NATO-tagság stabilizáló hatású lenne, és a Balti-tenger körüli országok javát szolgálná. Meggyőződésük szerint Svédországot nem érné katonai támadás, ha benyújtaná csatlakozási kérelmét.

Finnország elnöke és kormánya vasárnap jelentette be, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A hivatalos tagsági kérelmet a NATO brüsszeli központjába várhatóan a jövő héten juttatják el. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének moszkvai csúcstalálkozóján azt mondta, Oroszországnak nincs problémája Finnországgal és Svédországgal, de a területükön történő katonai infrastruktúra bővítése és az északi országok közeledése a NATO-hoz reakciót követel Moszkvától.

Moszkva korábban már jelezte, hogy

Finnország tervezett NATO-csatlakozása miatt megteszi a válaszlépéseket.

Oroszország május 14-én felfüggesztette az áramszolgáltatást Finnországba. Az áramexport leállítását a hivatalos verzió szerint azért lépik meg, mert gondok voltak a kifizetéssel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések