A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Srí Lankán már csak egy napra elegendő benzin van


Az elmúlt hetven év legsúlyosabb gazdasági krízise zajlik Srí Lankán: az országban már csak egy napra elegendő benzin marad, és sürgősen szükségük van 75 millió dollárra a következő napokban ahhoz, hogy a legalapvetőbb dolgokat importálni tudják.


A gazdasági és politikai válság következtében kitört zavargások után az ország élére került új miniszterelnök, Ranil Wickremesinghe egy tévés közvetítésben beszélt erről, és azt is mondta, hogy a központi bank kénytelen lesz pénzt nyomtatni, hogy az állami dolgozóknak fizetést tudjanak adni. Bejelentette azt is, hogy az állami tulajdonú légitársaságot eladják, hogy ezzel is pénzhez jussanak. Wickremesinghe szerint a következő napokban hitelre kaphatnak majd valamennyi üzemanyagot.

„Bár egyáltalán nem kívántam, kénytelen voltam a pénznyomtatást engedélyezni annak érdekében, hogy az állami szektorban dolgozókat ki tudjuk fizetni és meg tudjuk venni a legalapvetőbb termékeket és szolgáltatásokat. Bárhogy is, fontos tudni, hogy a pénznyomtatás a rúpia értékcsökkenéséhez vezet” – idézte a miniszterelnököt a BBC.

A dél-ázsiai országban május hetedikén szükségállapotot hirdetett az előző elnök Gotabaja Radzsapaksza, miután az elhúzódó tüntetések és az általános sztrájk miatt bezárták az országban az iskolákat, az üzleteket, és nem működött a tömegközlekedés sem. A tüntetések miatt a rendőrség könnygázt is bevetett. Végül Radzsapaksza lemondott, miután a helyzet a kezelhetetlenné vált az élelmiszer-, benzin- és gyógyszerhiánnyal sújtott országban, és a tüntetők a kormányt hibáztatták a válságért. A tömeg több mint 50 politikus házát gyújtotta fel, a Radzsapaksza családnak szentelt, vitatott múzeumot pedig lerombolták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések