Hirdessen itt

A jobbikos cigány lovári nyelven szólalt fel a parlamentben, kiakadtak a romák, hogy érthetetlen volt


Varga Ferenc első, lovári nyelven elmondott parlamenti beszéde szinte érthetetlen volt a roma szervezet szerint.

A jobbikos cigány képviselő, Varga Ferenc mai első parlamenti felszólalásában megszégyenítette a nemzetközi lovári cigány nyelvet – olvasható a Roma Szeretetszolgálat honlapján

A portál szerint a képviselő mondatai helytelenek, beszéde szinte érthetetlen volt.

Azt írják: lovári kiejtése egy kezdő nyelvtanuló kiejtésével megegyező. Beszédében felcserélte a hímnemű és nőnemű főneveket, helytelen ragozásaival a jelen idejű kifejezését múltbélivé tette. A lap közölte is a nyelvtanilag helytelen beszédet:

„Najis la vorba! Avilas-tar e vrama, ke varikon ande Parlament vorbij romanes. Som phutyardo, ke andej pecipija anglunovar me vorbijas romanes ande Parlament.

Tükörfordításban az elmondott mondat:

„Kösz szót! Jött-el az idő, mert valaki parlamentben beszélek cigányul. Vagyok büszke, mert történetben én beszéltem cigányul parlamentben.”

Helyes lovári szöveg:

„Najisarav e vorba! Avilas e vrama, kana varikon vorbil ando parlamento. Phutyardo som, ke anglunes pecilaspe, me shaj vorbij romanes ando parlamento.”

Magyarul a helyes szöveg:

„Köszönöm a szót! Eljött az idő, amikor valaki a parlamentben cigányul beszél. Büszke vagyok, hogy először történt meg, hogy én beszélhetek a parlamentben cigány nyelven.”

A portálon azt írják: a magyar emberek és a magyarországi cigányok április 3-án határozottan kijelentették, hogy nem kérnek a hatpárti koalícióból. Varga ennek ellenére ma kijelentette, hogy 4 évig roma ügyben ő lesz a cigányok lelkiismerete. „Varga Ferenc nagylelkű felajánlására nincs szüksége a magyarországi cigányoknak” – tették hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések