A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán bejelentette: elvonja az extraprofitot a kormány a bankoktól és a multiktól, hogy megvédje a rezsicsökkentést


A bankoktól és a multiktól elvont extraprofitból fizetjük a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit – jelentette be Orbán Viktor.

A miniszterek bemutatását követően nem sokkal rendkívüli bejelentést tett a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Háborús veszélyhelyzetet hirdetett, amely kedd éjféltől lépett életbe. Szerda kora délután ülésezett a kormány, valamint bejelentette a miniszterelnök, hogy szerda délután újabb – kapcsolódó – intézkedéseket jelent majd be.

Orbán Viktor szerda délután bejelentette, hogy elvonják az extra profitot, aminek a segítségével megvédik a rezsicsökkentést. A miniszterelnök elmondta, hogy a mai kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét. Hozzátette, hogy a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul,

ami két tényező drasztikus áremelkedésekhez vezet.

Elmondta, hogy a kormány számára egyre nehezebb és költségesebb a rezsicsökkentés megtartása az energiaárak növekedése mellett. Hozzátette, hogy a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenie a kormánynak, így létrehoznak két új alapot: 

egy rezsivédelmi alapot valamint egy honvédelmi alapot.

A bejelentés során Orbán Viktor kifejtette, hogy a két alaphoz kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy az extraprofitjuk nagy részének ezen alapokba való befizetésével támogassák a rezsicsökkentést valamint a honvédség megerősítését.

Az intézkedések időben korlátozottak, két évre szólnak: 2022-re és 2023-ra. A miniszterelnök hozzátette, hogy akik ebben a háborús helyzetben extrahaszonra tesznek szert, azokat kéri, valamint azoktól elvárja, hogy

segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. 

A részletek és a számok a holnapi kormányinfón következnek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések