A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Balázs az EU-csúcsról: Magyarország garanciákat kapott


„Olyan megoldás nem születhet, aminek a végén a magyar emberekkel fizettetik meg az árát a döntésnek” – fogalmazott a miniszterelnök politikai tanácsadója.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Inforádiónak nyilatkozva felidézte: noha korábban a versailles-i európai tanácsi csúcson az a döntés született, hogy a szankciós politikát az energiaszektorra nem szabad kiterjeszteni, több mint egy hónappal ezelőtt a bizottság mégis előállt egy olyan javaslattal, ami az orosz olaj importjára megtiltására tett volna lépéseket. Magyarország az első pillanatban egyértelművé tette, hogy ez a javaslat ebben a formában elfogadhatatlan, ugyanis

egy atombombával ért volna fel a magyar gazdaságra nézve,

veszélybe került volna a teljes foglalkoztatás, a gazdasági növekedés feltételei megszűntek volna, a rezsicsökkentés fenntarthatatlan lett volna.

A hétfői tanácsülési nap abból a szempontból volt jelentős, hogy sikerült elérni, a vezetéken keresztül történő szállítás kivételt képezzen az olajembargó alól. Ez elsősorban azoknak az országoknak fontos, amelyek nem rendelkeznek tengerparti kikötő kijáratokkal, Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia és Csehország tartozik ide. Ezek az országok továbbra is vásárolhatnak orosz olajat, míg a többiek az orosz olaj Európába érkezésének 92 százalékát kitevő tengeri szállításokról lemondanak az év végével.

Orbán Balázs kiemelte: arra is

garanciát kapott Magyarország, hogy ha a Barátság kőolajvezetékkel valami történik, akkor máshonnan lehet beszerezni orosz olajat.

Akkor a tengeri szállításon keresztül kell a kieső mennyiséget pótolni, de ez veszélyhelyzeti kivételnek minősül. Az elmúlt napokban az ukrán fél több fenyegető nyilatkozatot tett, hogy a Barátság kőolajvezetékkel történhet valami – ha ez tényleg megtörténik, akkor az komoly ellátási problémát okozott volna Magyarország számára és erre is sikerült a garanciában megállapodni. A megállapodást ennek a formájában tudta támogatni a kormány, és így az Európai Unió egységesen tudott dönteni a hatodik szankciós csomag elfogadásáról, ezekkel a kivételekkel – tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések