A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németország is védelmi célból módosítja Alaptörvényét


Németországnak alkotmányt kell módosítania azért, hogy a 110 milliárd dolláros védelmi beruházást le lehessen bonyolítani.

Módosítani fogják Németország Alaptörvényét (Grundgesetz) azért, hogy le lehessen bonyolítani a tetemes hitelfelvétellel járó különleges védelmi beruházásokat. A védelmi beruházások összértéke 100 milliárd euró (több mint 107 milliárd dollár) összegű, s azt követően döntötték el, hogy Oroszország invázió alá vette Ukrajnát. Az alkotmánymódosítás tényét a német pénzügyminiszter jelentette be.

Az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség a német jobbközép ellenzék, és a közlekedésilámpa-koalícióként is ismert balközép kormánykoalíció együttműködésével jött létre.

A jelenlegi kormánykoalíciót közlekedésilámpa-koalíciónak is szokás nevezni, az azt alkotó pártok „színei” miatt. A lámpa vörösét az szocialisták (SPD), a sárgáját a szabaddemokraták (FDP) testesítik meg, míg a harmadik szín a Zöldeket jelöli. 

A pénzt a német védelmi költségvetés fejlesztésére fordíthatják, amely jelenleg évente 50 millió eurót tesz ki. A fejlesztés révén az ország eleget tud tenni annak a NATO-követelésnek, hogy egy tagállam a hazai össztermékének (GDP) 2 százalékát védelmi célokra fordítsa.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések