A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Nem is vagyok laikus!” – reagált a Transzparens Újságírásért cikkére a 444-es blogger


Sárosi Péter szerint nem kell szakmai végzettség ahhoz, hogy valaki „drogszakértő” legyen. Úgy tűnik, szerinte ehhez elég egy CEU-n szerzett történelem szakos diploma.

Transzparens Újságírásért Alapítvány olyan magyar újságírókról indított tényfeltáró portrésorozatot, akiket felhasználva baloldali nemzetközi hálózat külföldi érdekek mentén, a médián keresztül befolyásolhatta a magyar választások kimenetelét. 

Nemrégiben Sárosi Péterről, a Jogriporter Alapítványt vezető újságíróról készítettek portrét, Sárosi munkásságát a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatta. A portré fókuszában Sárosi „drogszakértői” munkássága áll. Drogszakértői karrierje ugyanis azért meglepő, mert

Sárosi Péter történelem szakon diplomázott, drogügyi területen nincs végzettsége, tehát laikusnak számít.

Sok helyen mégis szakértőként hivatkoznak rá. Ráadásul történészként megtették egykor az Európai Bizottság drogügyi tanácsadójának. 

Erre a portréra reagált nyílt levélben nemrég Sárosi Péter a drogriporter.hu oldalán. Sárosi jelezte, büszke arra, hogy sikerült elérnie, hogy nem Soros telefonhívása alapján lett az Európai Bizottság szakértői testületének tagja. Azt viszont sérelmezte, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány kihagyta portréjából, hogy büntetőeljárás folyt ellene kannabisz fogyasztásért.

Sárosi válaszában többek közt azt írja, „tárgyilagosan, körültekintően tájékoztat a szerek hatásairól” és az idézett szövegrészletre egy olyan 444-en megjelent cikket linkelt be, amelyben 

„tudományos” alapon próbálja relativizálni a droghasználat és az erőszakos viselkedés közötti összefüggést. 

Teszi ezt úgy, hogy – mint az a Transzparens Újságírásért portréjából kiderül – nincs semmilyen szakmailag valóban releváns végzettsége ezen a területen. Azaz sem vegyészi, sem gyógyszerészi, sem pszihiátriai-pszichológiai, sem pedig semmilyen orvosi végzettséggel nem rendelkezik.

Sárosi Péter aktivistaként a droglegalizációért küzdött

A Transzparens Újságírásért Alapítvány tényfeltáró portréja Sárosi Péter újságírói működése kapcsán rámutatott többek között arra, hogy a Kendermag Egyesület kötelékében politikai aktivistaként kezdte droglegalizációs karrierjét, illetve hogy marihuánasodró-versenyt is rendezett Sárosi Péter, valamint hogy Drogriporter nevű blogját Sárosi a TASZ támogatásával hozta létre, az oldal elérésének felturbózásába pedig ma már a 444.hu is besegít.

Sárosi a droglegalizációs karrierjét „sokoldalú szakmai tevékenységnek” nevezte. Kérdés, melyik szakmára gondolt. A Transzparens szerint ugyanis a történészi szakmán belül nehezen értelmezhető az a lobbiszerű tevékenység, amit Sárosi végez. Sárosi megjegyzi, mindez „messze meghaladja a »laikus újságírás« kereteit”.

Az azonban elkerülte a figyelmét, hogy a portré nem újságírói minőségében, hanem a drogokkal kapcsolatos szakmai  képzettségét tekintve jellemezte laikusként.

Sárosi azt állítja, a drogpolitika esetén nem számít, hogy az ember milyen végzettségű, szerinte nem kell gyógyszerésznek, vagy orvostudományi területen szakértőnek lennie senkinek ahhoz, hogy „drogszakértőnek” nevezzék magukat. Úgy véli, ehhez elég egy történelem szakon szerzett diploma. Kérdéses azonban, hogy ilyen fajsúlyos ügyekben egy CEU-n végzett történész drogügyi szakértelme kellene-e hogy irányadó legyen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések