A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Milliónyi kamilla festette sárgára a Hortobágyot


Az április utolsó napjaiban hullott esők nyomán virágba borultak a Hortobágy szikesei.


Sokat számított ez a csapadék, az addig csak szálanként jelen lévő kamillák számára igazi segítség volt az égi áldás – írta Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.


A Hortobágyi Nemzeti Park területén elterjedt növény a kamilla, olyan helyen él tömegesen, amely más növények számára temető: a puszta legszikesebb, legkopárabb, úgynevezett vakszik foltjain virít.

A virágok gyűjtése még ma is gyakori, pedig védett területeken csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és a terület tulajdonosának hozzájárulásával végezhető.


A kamillás foltok számos védett (bíbic) és fokozott faj (nagy goda, ugartyúk) otthonát is jelentik. A területen engedély nélkül mozgó gyógynövény gyűjtők jelenlétükkel megzavarhatják ezeket a fajokat, illetve a fészkeiket óhatatlanul károsíthatják.

A HNPI szervezett túrák keretében lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára, hogy megtekintse a kamillák virágzását a Hortobágyon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések