Hirdessen itt

Már Amerika sem erőlteti az európai gazdaságot rombadöntő brutális szankciókat?


Mivel a magyar kormány ellenáll az uniós olajembergóval kapcsolatban, az amerikai pénzügyminisztérium az import megdrágítását fontolgatja, ezúttal a vámon keresztül.

Az amerikai tárca illetékesei kedden azt közölték a Reuters tudósítása szerint, hogy a G7-ek e hétvégi pénzügyi találkozóján azt a javaslatot tervezik benyújtani, hogy az uniós tagállamok vessenek ki vámokat az orosz olajra, ami így gyorsabb alternatívája lenne a teljes olajembargónak, írja a Portfolio a tervezett amerikai gazdasági csodafegyverről, ami úgy büntetne, hogy közben az árakat nem veri fel és még pénzt is teremt Ukrajna újjáépítéséhez, legalábbis elméletben minden célt kiválóan teljesít.

A Portfolio hangzatos címe (Kiderült, hogyan vágna vissza az olajembargó magyar blokkolásáért Amerika) ellenére szó sincs arról, hogy Amerika Magyarországnak szeretne visszavágni.

Korábban ugyanis épp az amerikai pénzügyminiszter mondta ki, hogy nem érdemes belemenni a szankciózásba, mert abba belerokkanhat Európa és vele az egész világgazdaság.

Janet Yellen, az amerikai pénzügyminiszter szerint az EU azonnali tilalma egyértelműen megemelné a globális olajárakat,

és káros hatással lenne Európára és a világ más részeire.

Janet Yellen arra szólította fel Európát, hogy legyen óvatos az orosz energiaimport teljes tilalmának bevezetésével, és figyelmeztetett arra, hogy egy ilyen lépés potenciális károkat okozhatna a világgazdaságnak - számolt be a Makronóm.

Elképzelhető, hogy Amerika éppen ezért most egy finomabb, okosabb megoldással próbálkozik, ami inkább ösztönöz és tereli a piaci folyamatokat, ahelyett, hogy központi diktátumokkal felrobbantaná az európai gazdaságot. Még az is elképzelhető, hogy egy ilyen közös vámkivetésből is ki tud maradni az az ország, amelyiknek ez nem érdeke. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések