A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentősen nőtt a beérkező ügyek száma tavaly a Nyíregyházi Törvényszéken


Az országos átlaghoz képest csaknem hatszorosára nőtt a beérkező ügyek száma 2021-ben a Nyíregyházi Törvényszéken - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön.

Senyei György a törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott nyíregyházi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány a bírósági munkában is éreztette hatását: 2020-ban a Nyíregyházi Törvényszékre kevesebb ügy érkezett, mint a pandémia előtti években.

Tavaly ez a tendencia megfordult, a szabolcsi bírósági szervezet a tavaly előtti adatokhoz képest 19,6 százalékos növekedést regisztrált 2021-ben, ami a 3,1 százalékos országos átlag csaknem hatszorosa - ismertette a bírósági hivatal vezetője. Hozzátette, a törvényszék "ügyterhelése" ráadásul nemcsak 2020-hoz, hanem 2019-el, a pandémia előtti utolsó évvel összevetve is jelentősen, 13 százalékkal emelkedett.

A beérkező ügyek számának növekedését követte a befejezett ügyek száma: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bíróságai 18,4 százalékkal több ügyet fejeztek be 2021-ben, mint az azt megelőző évben, és ez az adat is meghaladta az országos átlagot. A befejezett ügyek számának köszönhetően a több beérkező ügy nem okozott jelentős ügyhátralékot a Nyíregyházi Törvényszéken, az év végére ugyan valamelyest nőtt a folyamatban maradtak száma, ez azonban nem okozott zavart az OBH elnökének értékelése szerint.

Kiemelte: a peres ügyhátralék csaknem tíz százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, a megalapozottsági és az időszerűségi mutatók tekintetében a Nyíregyházi Törvényszék pedig az országos átlagot megfelelő eredményeket ért el, vagyis 33 százalékkal csökkentette két éven túli ügyeinek számát.

Senyei György az ítélkezés elfogadottságát említve azt mondta, a Nyíregyházi Törvényszék illetékességi területén az elsőfokú ítéletek jogerőre emelkedési aránya a legtöbb ügyszakban meghaladta az országos átlagot, a megye járásbíróságai által a polgári-gazdasági ügyszakban meghozott ítéletek 95 százalékban már első fokon jogerőre emelkedtek.

A hatályon kívül helyezési mutatók minden ügyszakban kedvezőbbek a Nyíregyházi Törvényszéken az országos átlagnál - jelezte az OBH elnöke, hozzátéve, az összesített adatok azt mutatják, hogy 2021-ben "megalapozott és időszerű" ítélkezés folyt a megyei törvényszéken és a járásbíróságokon.

Vadász Mihály, a törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg földrajzi tekintetben speciális helyzetben van ítélkezési szempontból, gyakoribbak például az idegenrendészeti eljárások, valamint a február óta tartó ukrajnai háború következményei is kihívást jelenthetnek a jövőben a bírósági szervezetnek.

A törvényszéki elnök az érkező ügyszám növekedésének okaként a veszélyhelyzeti szabályok megsértése miatti szabálysértési ügyek, illetve peren kívüli ügyek számának emelkedését jelölte meg.

Megjegyezte, 2021-ben 565 illegális migrációval kapcsolatos ügy érkezett, és mindössze három ilyen idegenrendészeti ügy maradt csak folyamatban.

Ebben az ügycsoportban lényeges csökkenés látható, volt olyan év, amikor háromezret közelítette az ilyen típusú beérkező ügyek száma - tette hozzá Vadász Mihály.

Az OBH elnöke által hangsúlyozott megalapozott ítélkezésre utalva a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta, a szabolcsi bíróságról a Debreceni Ítélőtáblára felterjesztett büntetőügyek ítéletei közül egyet sem helyezett hatályon kívül a magasabb bírói fórum.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések