A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar


Az ünnepi koncerten fellépett Zorán, Harcsa Veronika és a Gryllus fivérek.

Hétfő este jubileumi koncertsorozattal ünnepelte a Műegyetemi Zenekar a fennállásának 125. évfordulóját. Az ünnepségen Orff Carmina Buranája mellett közkedvelt popdalok szimfonikus átiratai is felcsendültek. A Műegyetemi Szimfonikus Zenekart a Műegyetem egykori hallgatói és tanárai alapították, a világon először egy olyan egyetemen, amelynek nem volt zenei fakultása – írta a BME közleményében.

A mintegy 1200 fős közönség előtt 240 fellépő közreműködésével zajló május 23-i koncert programja rendkívül színes volt. Fellépett Zorán, a Kaláka és Harcsa Veronika, akik Műegyetem egykori hallgatóiként csatlakoznak közös zenélésre dalaik szimfonikus átirataival. Mint ahogy arról beszámoltak, az esti műsor sztárvendégei többen a zenekarral is kapcsolatban voltak az egyetem hallgatóiként. A Gryllus fivérek a hatvanas évek végén, – egy időben Halmos Bélával és Sebő Ferenccel – ugyancsak játszottak a formációban.

A koncerten elhangzott a Nemadomfel Együttes „himnusza” is, valamint felcsendült Gyöngyösi Levente hét évvel ezelőtt, Szörényi Levente 70. születésnapjára komponált, Az Illés szekerén című szimfóniájának részlete, amelynek szövegét Bródy János írta, aki szintén a BME egykori hallgatója.  Fellépett még továbbá Sáfár Orsolya, Szerekován János és Bognár Szabolcs, valamint a Műegyetemi Kórus, a Pesterzsébeti Vegyeskar, a Soli Deo Gloria Kamarakórus és a József Attila Katolikus Általános Iskola kórusa.

A cserediákokat is várják a zenekarba

A műkedvelő társulat jelenlegi tagjai mérnökök, műegyetemi hallgatók és tanárok, de más hazai és külföldi felsőoktatási intézmények csereprogramban részt vevő hallgatóit is szívesen befogadja az együttes.

A megalakulása óta folyamatosan működő zenekar heti két próbát tart, szemeszterenként általában két új koncertprogramot mutat be, elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában.
A zenekar több alkalommal adott hangversenyt Európa egyetemi városaiban, Erdélyben és a Felvidéken – áll a közleményben.

A Műegyetemi Szimfonikus Zenekar karmestere Erdélyi Dániel, a Magyar Állami Operaház karnagya, aki az együttes által meghirdetett karmester-válogató verseny győzteseként került a zenekar élére 2015-ben. „A Műegyetemi Zenekar a tevékenységével büszkén tanúsítja, hogy az amatőr muzsikálás a 21. században sem vesztette el vonzerejét” – hívták fel a figyelmet.

Idén ünnepli a BME a jogelőd intézmény alapításának 240. évfordulóját

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén ünnepli jogelőd intézménye alapításának 240. évfordulóját. Az ünnepi évre az intézmény programsorozattal készült, melyet társasági, tudományos, kulturális rendezvények tesznek változatossá. A programsorozat része az 1896-ban alapított Műegyetemi Szimfonikus Zenekar és az alapításának 155. évfordulóját idén ünneplő Műegyetemi Kórus koncertje a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A telt házas koncertre a BME munkatársai, volt hallgatói, szakmai partnerei kaptak meghívást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések