A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bulgária bátran lépett fel, de ellenzi az olajembargót


A miniszterelnök szerint országa egyszerűen nem engedheti meg magának az orosz olaj nélkülözését.

Kiril Petkov miniszterelnök megerősítette, hogy Bulgária nem fog olajembargót bevezetni Oroszországgal szemben, egyben bizakodását fejezte ki, hogy az Európai Bizottság mentesíti országát a hatodik szankciócsomag elfogadása alól.

Úgy véljük, hogy Bulgária megtette a maga részét az Oroszország felé irányuló pénzforgalom megállításában azzal, hogy nem járult hozzá a Gazprom által kért fizetési kritériumokhoz” – mondta Petkov, célozva ezzel arra, hogy nem voltak hajlandók rubelben fizetni a gázért, amiért Oroszország megszüntette a gázszállítást Bulgária felé.

„Bulgária megmutatta, hogy nem enged a külföldi nyomásnak. De az olaj esetében nem vagyunk olyan helyzetben, hogy vállaljuk a kockázatot, és ezt az Európai Bizottság is megérti” – tette hozzá.

Kiril Petkov Mark Rutte holland miniszterelnökkel tárgyalt, kollégája pedig elismerte, hogy Bulgária már eddig is komoly áldozatokat hozott: „Amit Lengyelország és Bulgária tett a Gazprommal szemben, az egy nagyon erős reakció volt. Ehhez szeretnék gratulálni” – mondta Rutte.

A holland miniszterelnök kiemelte, hogy az energiabiztonsággal közös állásponton vannak Bulgáriával, és egyetértettek abban is, hogy az orosz fenyegetést az EU-nak közösen kell kezelnie, a gazdaságot pedig fel kell készíteni a háború utáni időszakra – számolt be róla a BNT.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések