A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: A Putyin megszorítására tett kísérletek az EU gyengeségeire világítottak rá


A szankciós kísérletek nem hozták meg a várt eredményt az amerikai lap szerint.

Retorikájában alulmarad Európa Putyin megbüntetésére irányuló törekvése a Bloomberg cikke szerint. Az amerikai lap szerint a brüsszeli diplomaták és tisztviselők „egyre frusztráltabbak”. Az EU már három hónappal az ukrajnai invázió után végére érhet annak az időszaknak, ameddig rövid távú fájdalmat tudtak Oroszországnak okozni, mivel a tagállamok nem teljesítették a Putyin megszorítására tett ígéreteiket: Magyarország blokkolta a szankciókat, más országok pedig engedtek Putyin rubelben történő gázfizetési követeléseinek.

Emiatt a hétfői csúcstalálkozó egyik célja előrelépést tenni az embargó ügyében. A cikk szerint

a helyzet rávilágít az EU stratégiájának korlátaira, hogy a kemény retorikát olyan cselekvéssel támogassa, amelyhez mind a 27 tagállam egyhangú szavazata szükséges.

Az olajembargó ügyének rendezése előrevetítheti, hogy a földgázszállításra vonatkozóan milyen megállapodás születhet majd a tagállamok egyetértésével, illetve egyes képviselők szerint azzal, hogy Magyarország bizonytalanságban tartja az EU-t, erősödik az a vélemény is, hogy hamarosan meg kell szüntetni az egyhangú döntéshozatal elvét a szankciók és a külpolitika terén, így az EU „gyorsabb és merészebb” lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések