Riasztott a szén-monoxid-érzékelő készülék csütörtök éjjel Bátonyterenyén, egy Liget úti lakásban. A veszélyes gáz jelenlétét beigazolták a tűzoltók műszerei...


A Liget úti lakásba a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók vonultak ki, hisz miután riasztott a szén-monoxid-érzékelő, a lakók azonnal értesítették a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívón. A tűzoltók visszaállították a lakásban az eredeti állapotokat (bezárták az ingatlan nyílászáróit), majd elvégezték a szükséges méréseket, amelyek egyértelműen kimutatták a lakás levegőjében a veszélyes gázt. 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a gázszolgáltató munkatársai a fűtőberendezéseket és a fürdőszobában lévő vízmelegítőt is kizárták a rendszerből. 

Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy ne használják a gázkészülékeket, amíg azokat szakember át nem vizsgálta. Mivel időben riasztott az érzékelő, így a lakók időben el tudták hagyni az ingatlant, nem esett bajuk.

– A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, hányingert, izomgyengeséget okoz. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és halálhoz vezet. 

Tévhit, hogy csak a régi, rossz állapotú fűtőberendezések használata lehet veszélyes. Minden nyílt égésterű fűtő berendezés vagy vízmelegítő forrása lehet a veszélyes gáznak. Éppen ezért a melegebb idő ellenére is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Biztonságunkért a legtöbbet szén-monoxid-érzékelő használatával tehetünk – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.