A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azzal gyanúsítják, hogy az oroszoknak kémkedett - le is tartóztatták a spanyol újságírót Lengyelországban


Akár tíz évet is kaphat, ha bűnösnek találják. Családja, és a Riporterek Határok Nélkül is tiltakozik az eljárás módja ellen. 

Egy spanyol-orosz kettős állampolgárságú újságíró már tizedik hete őrizetben van Lengyelországban – írja a Guardian.

Pablo Gonzálezt azzal vádolják, hogy az orosz katonai titkosszolgálatnak, a Felderítő Főcsoportfőnökségnek (GRU) kémkedett. A lengyel ügyészek várhatóan a jövő héten kérvényezni fogják, hogy az újságíró további 3 hónapra őrizetben maradjon.

González szabadúszóként dolgozott több spanyol és amerikai újságnak, és az EFE spanyol állami hírügynökségnek is. A lengyel törvények értelmében egészen addig őrizetben tarthatják, amíg az ügye nem kerül bíróságra, ami az ügyvédek szerint akár több mint 1 évig is eltarthat.

A lengyel titkosszolgálat egyik szóvivője szerint González

„Oroszország javára hajtott végre műveleteket, hasznot húzva újságírói státuszából, amely lehetővé tette számára, hogy szabadon utazhasson a világban és Európában, beleértve a katonai konfliktusövezeteket is.”

Hozzátette: sok bizonyítékot összegyűjtöttek ellene, most ezeket elemzik. Ha bűnösnek találják, az újságíró akár 10 év börtönbüntetést is kaphat kémkedés miatt.

Barátai és családtagjai szerint a vádak abszurdak, és követelték González bíróság elé állítását vagy azonnali szabadon bocsátását. „Nincs kétségem afelől, hogy nem kém” – mondta Juan Teixeira spanyol újságíró, aki több éven keresztül dolgozott a 40. születésnapját a börtönben töltő férfival. Gonzálezt a spanyol konzul is meglátogatta.

Az újságíró éppen a menekültválságról tudósított Ukrajnában, amikor őrizetbe vették. A lengyel nemzetbiztonsági hivatal munkatársai február 27-én nem sokkal éjfél után kopogtak be a szállodája ajtaján a határ menti Przemyśl városában.
A párizsi székhelyű újságíró szervezet, a Riporterek Határok Nélkül szóvivője felhívta a figyelmet, hogy az érintett alapvető jogait tiszteletben kell tartani. „A lengyel hatóságoknak átláthatóbbnak kell lenniük az ellene felhozott bizonyítékokról, mert egyelőre kevés információt közöltek, és egy újságírót hónapokig bírósági eljárás nélkül fogva tartani nagyon súlyos dolog” – mondta.

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések