A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kínai elnök felszólította Macront: A diplomáciai önállóságot gyakorolják, ahelyett, hogy az USA mellé állnak


A kínai elnök szerint sürgetni kell a tűzszünetet, de figyelmeztette az európai államokat a „hidegháborús mentalitás” miatt.

Hszi Csin-ping kínai elnök másfél órát beszélt telefonon francia kollégájával, Emmanuel Macronnal kedden, a beszélgetésről pedig más-más hangsúllyal számoltak be a francia és a kínai források.

Az Elysée-palota közleménye szerint a két államfő biztosította egymást arról, hogy elhivatottak az ukrán területi egység és önállóság megőrzésében, és megegyeztek abban, hogy sürgős egy tűzszünet elérése.

A két állam egyetértett abban is, hogy az ukrán nép számára nyújtott mindenféle humanitárius segélyt támogatni kell – írja a közlemény.

A kínai állami televízió tájékoztatása szerint viszont Hszi Csin-ping arra kérte az európai államokat, hogy

a diplomáciai önállóságot gyakorolják, ahelyett, hogy az Egyesült Államok mellé állnak, ez pedig egy „hidegháborús mentalitást” szül.

A tévé szerint a kínai elnök azt is mondta Macronnak, hogy az európai államoknak kell Európa biztonságát garantálnia. Kína most sem ítélte el Oroszországot a háború miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések