A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megrongáltak egy magyar emlékművet Nagyváradon


A NAC-emlékműről korábban már két alkalommal lelopták a domborművet, ez alkalommal csak megcsonkították.


Ismeretlen tettesek megrongálták a Nagyváradi Atlétikai Klubnak (NAC) a napjainkban I.C. Brătianu nevét viselő Bunyitay-ligetben álló emlékművét. A vandálok a műkő talapzatra helyezett, két labdarúgót ábrázoló domborműben tettek kárt: mindkét játékosnak letörték a karjait, az egyiknek a fejét is csak a szentlélek tartja. Ez már a második hasonló jellegű eset, a közelmúltban ugyanis ismeretlenek szemetes zsákokba rakták a Szacsvay Imre szobránál elhelyezett koszorúkat, s úgy hagyták ott azokat a talapzaton.

A NAC 1944-ben bevonult a magyar sporttörténetbe, amikor első vidéki csapatként megnyerte a magyar bajnokságot, 1949-ben pedig a nemzetközibe is, amikor ICO néven a román bajnokságban is diadalmaskodott. Mindmáig a NAC az egyetlen klub, mely két ország bajnokságát is megnyerte. Játszott a NAC-ban az Aranycsapat későbbi tagja, Lóránt Gyula, s ellene debütált a magyar élvonalban Puskás Ferenc.

Bár a labdarúgásnak nincs nemzetisége, a NAC emlékmű egyértelműen magyar kötődésű, fennállásának 53 éve alatt a klub mindvégig magyar jellegű volt, magyarok alkották a játékosok és a szurkolók zömét. - írja a maszol.ro

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések