Hirdessen itt

Lengyelország lefoglalta az orosz cégek gázinfrastruktúráját


Varsó kötelezte az orosz Novatek energiaipari óriáscég lengyel leányvállalatát, hogy adja át gázinfrastruktúráját az ország állami vállalatainak – közölte pénteken Piotr Müller kormányszóvivő.

A Novatek, amely szerepel Lengyelország szankciós listáján, csütörtökön leállította a gázszállításokat az ország egyes régióiba.

“MA MATEUSZ MORAWIECKI MINISZTERELNÖK A VÁLSÁGKEZELÉSI TÖRVÉNY ALAPJÁN FELKÉRTE A PGNIG, A PSG ÉS A GAZ-SYSTEM ÁLLAMI VÁLLALATOKAT, HOGY AZONNAL SZÁLLÍTSANAK GÁZT A NOVATEK FORMÁLISAN TULAJDONÁBAN LÉVŐ HÁLÓZATOKBA” – MONDTA MÜLLER.

Hozzátette, hogy a miniszterelnök utasítására a Novatek leányvállalata, a Novatek Green Energy köteles átadni a hálózatokat ezeknek a vállalatoknak, amelyek ezután ellátják gázzal az elzárt településeket.


A szóvivő szerint az átadási folyamat azonnal megkezdődik.

“MINDEN TERMÉSZETESEN ATTÓL FÜGG, HOGY LESZ-E ELLENÁLLÁS A NOVATEK ÉS ALKALMAZOTTAI RÉSZÉRŐL. HA VAN ILYEN, AKKOR A VÁLSÁGELLENES GAZDÁLKODÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYNEK MEGFELELŐEN KÉNYSZERÍTŐ ESZKÖZÖKET ALKALMAZHATUNK” – MAGYARÁZTA MÜLLER.

Csütörtökön a lengyel hatóságok közölték, hogy több tucat település maradt cseppfolyósított gáz nélkül, miután a szankciókkal sújtott Novatek felfüggesztette a szállítást.

Lengyelország korábban 50 orosz jogi és magánszemély, köztük energetikai vállalatok ellen vezetett be szankciókat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések