A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az okos román politika: Bukarest eddig nem küldött fegyvert Ukrajnába, mégis Kijev hű szövetségese


A hivatalos nyilatkozatok szerint Magyarországhoz és Bulgáriához hasonlóan Románia sem szállított eddig fegyvereket Ukrajnának, az ukrán külügyminiszter mégis elégedetten tért haza a múlt héten a román fővárosból. Kijev vélhetően számíthat Bukarest katonai segítségére, ám ehhez előbb módosítani kell a romániai törvényeket.


Románia eddig nem szállított fegyvereket Ukrajnának, de várhatóan katonai segítséget is nyújtani fog az Oroszországgal háborúban álló szomszédos országnak – ez szűrhető le az ukrán külügyminiszter múlt heti szófiai és bukaresti látogatásán elhangzott hivatalos nyilatkozatokból, illetve a hazai döntéshozók korábbi kijelentéseiből.

Dmitro Kuleba nem véletlenül utazott múlt kedden Bulgáriába: Magyarországon kívül ez az egyetlen NATO- és EU-tagállam, amelyik mindeddig megtagadta hozzájárulását Ukrajna felfegyverzéséhez. A kijevi diplomácia vezetője megpróbálta meggyőzni álláspontja megváltoztatásáról a Petkov-kormányt, de nem járt sikerrel. Bulgáriai útja végén, szerda este az Agerpres szerint csalódottan jelentette ki: az orosz agressziót és az ukránok kiirtását támogatják azok az államok, amelyek nem nyújtanak országának katonai segítséget.
Dmitro Kuleba egy nappal későbbi bukaresti útjának előzményei sem tűntek túl biztatónak Kijev szempontjából: Vasile Dîncu védelmi miniszter éppen szerdán jelentette ki Kolozsváron, hogy Románia „a humanitárius segítségnyújtásra koncentrál”, nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és nem is tárgyalt erről az ukrán féllel. Hasonlóan nyilatkozott korábban Klaus Iohannis államfő, ugyanezt mondta múlt csütörtökön Marcel Ciolacu képviselőházi elnök is. A védelmi tárca pedig április közepén a sajtóval azt közölte, hogy Románia eddig csak golyóálló mellényeket és sisakokat küldött a szomszédos országnak 2 millió euró értékben.

Az ukrán külügyminiszter Bukarestben Nicolae Ciucă kormányfővel, Vasile Dîncuval és a román hivatali kollégájával, Bogdan Aurescuval is tárgyalt. Nem tudni, hogy mi hangzott el a zárt ajtók mögött ezeken a megbeszéléseken, de a romániai útját lezáró sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba dicsérte a vendéglátóit. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a bukaresti tárgyalópartnerei ígértek-e katonai segítséget is Ukrajnának, de méltányolta Románia „konstruktív”, Ukrajnát következetesen támogató, „őszinte, nyitott, és baráti” hozzáállását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések