A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Készíts velünk pitypang-mézet: felkelt a fáradságból és kitűnő egy köhögés ellen is


Az ez évi méhmézre még egy kicsit várnunk kell. Mint kellemes alternatíva azonban kínálunk egy házi pitypangméz receptet. Tartson velünk és készítsük el együtt! 

Fantasztikus, illatos és egészséges házi „méz“ pitypangból, melyet egy-kettő megfőzünk. Elég kiszaladni a rétre, letépkedni néhány fej pitypangot és már kezdődhet is az elkészítés.

Szükség lesz:

500 db pitypang fej
2 nagyobb, bio minőségű citrom
1,5 kg kristálycukor
1,5 l víz

Elkészítés:

A pitypangot ideális esetben tiszta környezetben gyűjtsük, hogy ne kelljen megmosni és ne veszítsen a virágporból. A méz elkészítéséhez csupán két fej pitypangot használunk a szára nélkül. A citromot alaposan megmossuk és héjjal együtt felvágjuk vékony szeletekre. 

A pitypang fejét a citromszeletekkel együtt fazékba tesszük, leöntjük 1,5 liter vízzel és feltesszük főni. Forrás után a keveréket levesszük a tűzhelyről és hagyjuk pihenni másnapig (legalább 24 órát). Az állott keveréket átszűrjük vászonnal vagy gézzel, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta, majd rendesen kinyomkodjuk belőle az összes maradék folyadékot.

Ezt követően hozzáadjuk a kristálycukrot és a keveréket lassan újra feltesszük főni. Időnként megkevergetve másfél óráig főzzük mérsékelt tűzön, míg be nem sűrűsödik (minél hosszabb ideig főzzük, annál sűrűbb lesz a méz). Főzéskor figyeljünk oda, hogy ne csapódjon ki a méz.

A kész mézet még forrón átöntjük egy tiszta befőttesüvegbe. Rendesen lezárjuk, fejjel lefele tesszük és hagyjuk kihűlni. Az így konzervált méz akár télig is kibírja és nem szükséges sterilizálni sem.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések