Hirdessen itt

Giorgia Meloni a kormányprogramja bemutatásakor az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatait hangsúlyozta


A magyar és az olasz jobboldal továbbra is közeli kapcsolatban áll. Erre utal, hogy kiválónak nevezte az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatait Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki a 2023-as választásokra készülve pénteken Milánóban elindította pártja választási kampányát.


Meloni kijelentette: a magyar miniszterelnökkel változatlanul kiváló a kapcsolata. Mint fogalmazott, “annál is inkább, mivel olyan európai pártcsalád elnöke vagyok, melynek jelentős kelet-európai tagsága van”. Giorgia Meloni arra utalt ezzel, hogy 2020 szeptemberétől az Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetsége (ECR) pártcsalád vezetője, melynek többek között a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) is a tagja.

A háború kirobbanása óta Ukrajna mellett kiálló Giorgia Meloni hozzátette, hogy “más érzékenységgel” közelíti meg a konfliktust, de “figyelembe veszi” a magyarok nagy többsége által újraválasztott Orbán Viktor álláspontját is.

Giorgia Meloni így reagált az olasz sajtó megjegyzéseire, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy római látogatásán a héten Orbán Viktor csak Matteo Salvinivel, a szintén jobboldali Liga elnökével találkozott, és az FdI elnökével ez alkalommal nem.

Találkozás és együttműködés még nagyon sok lesz (..) ez nem verseny a jobboldali pártok között, ahogyan a sajtó látja, a külpolitika ennél sokkal komolyabb és összetettebb

– jegyezte meg Meloni. A jobboldali politikus Milánóban bemutatta pártja április 29. és május 1. között zajló konferenciáját, amely az FdI kormányprogramját hivatott bemutatni. A jelenleg ellenzékben politizáló párt, amely a felmérések szerint vezet a támogatottságban, ezzel indítja meg kampányát a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokra készülve.

Az a célunk, hogy kormányra kerüljünk

– jelentette ki Giorgia Meloni. Kifejtette, a konferenciával a párt bizonyítani kívánja, hogy politikai programja van, megfelelő vezetői csapattal rendelkezik, amely képes kormányzati szerepet vállalni, és a párt a civil élet képviselői számára is vonzó erőt képviselhet.

Válsághelyzetben nem kísérletező politikára van szükség, bűvészmutatványokra, jelszavakra. Akkor sikeres a politika, ha vízióval bír, realista, és helyt tud állni

– fejtette ki Meloni. Megjegyezte, hogy az FdI-t sem kerülte el a “szélsőséges” jelző, amelyet a fősodratúnak mondott világnézet “ragaszt rád megkülönböztetésként, amikor veszélyesnek tart”.

Hozzátette: “én ezt a saját bőrömön tapasztaltam”.

Elemzők szerint a párt választása nem véletlenül esett Milánóra: az FdI a Liga hagyományosan észak-olaszországi szavazóbázisát kívánja megszólítani. Giorgia Meloni elismerte, hogy a január 29-i államfőválasztás óta nem beszélt a Ligát vezető Matteo Salvinivel, de hangsúlyozta, hogy az olasz jobbközép egységén dolgozik. A Liga külpolitikai felelőse, Lorenzo Fontana úgy vélte, a jobbközép csakis egységben nyerheti meg a belpolitikai és az európai kihívásokat. Az olasz sajtóban megjelent kommentárok szerint az FdI és a Liga között szoros verseny zajlik a júniusi helyhatósági választások előtt. Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! szövetsége azonban együtt indul a jelenlegi felmérések szerint nekik kedvező 2023-as parlamenti választásokon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések