A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erőszakkal próbálta visszavenni ingóságait volt élettársától a gyöngyöstarjáni férfi


A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására és az okozott kár megtérítésére tett javaslatot.


A Büntető Törvénykönyv XXI. fejezete az emberi méltóság és egyes alapvető emberi jogok elleni bűncselekményeket szabályozza, tájékoztatta portálunkat dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivő ügyésze. Ide sorolható többek között a rágalmazás, a becsületsértés, de a magánlaksértés is. Ezek – alapvetően – a sértett kifejezett kérésére, vagyis magánindítványra üldözendő bűncselekmények, melyek közül a rágalmazás és a becsületsértés jellemzően a sértett, mint magánvádló aktív közreműködését igénylő magánvádas eljárást vonnak maguk után.

A magánlaksértés esetén azonban a magánindítványt követően a nyomozást a rendőrség végzi, és annak alapján az ügyészség emel vádat a bíróság előtt, így ez a bűncselekmény – hasonlóan például a szexuális erőszak vagy a szexuális kényszerítés alapeseteihez – a magánindítványra üldözendő közvádas bűncselekmények körébe tartozik.

Magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy 36 éves férfival szemben, aki 2021 nyarán szakította meg élettársi kapcsolatát a sértettel. A különköltözés után a vádlott és volt élettársa között vita támadt néhány ingóság kiadása kapcsán, melyet a férfi úgy próbált meg lezárni, hogy 2021 egy nyári délutánján – amikor a nő nem tartózkodott otthon – megjelent a gyöngyöstarjáni háznál, ahol előbb addig feszegette az utcafronti görgős nagykaput, míg az tönkre nem ment, majd beszakította a bejárati ajtót, végül pedig a hátsó garázsajtót tönkretéve távozott az ingatlanból.

A vádlott a sértettnek ezzel összesen 415 ezer forintnyi kárt okozott, ami miatt az ügyészség a magánlaksértés vétsége mellett rongálás vétsége miatt is vádat emelt ellene.

A vádiratában a járási ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetővégzésével kötelezze a terheltet az általa okozott tetemes kár megtérítésére is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések