A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Veiszer Alinda: Különbséget kell tenni újságírók és propagandisták között


A liberális Denník N Veiszer Alindával készített interjút.

A liberális Denník N Veiszer Alindával készített interjút, aki azt állítja, hogy a magyarországi „független” médiumok még mindig sokszínűek, de különbséget kell tenni az „újságírók és a propagandisták között”. A cikk a felvezetőben kiemelte, hogy Veiszer Alinda 2010 előtt a közszolgálati televízió újságírójaként lett ismert médiaszemélyiség, később átment a HírTV-hez, ahonnan politikai okokból kellett távoznia. Az utóbbi években a szlovákiai magyar Pátria Rádióban dolgozott, ahonnan távozik, bár nem akarja teljesen felszámolni a kapcsolatát a szlovákiai közmédiával. Jelenleg egy saját podcastrovatot működtet.

Veiszer elmondta, hogy a 2010 előtti köztévében nagyon kevés politikai befolyást érzett,

inkább személyes kérések jöttek néha. „Ha azt mondták, hogy meg kell hívni ezt vagy azt, aki valakinek a valakije, mondhattuk, hogy jó, de akkor meghívjuk azt is, akit ti nem feltétlenül szeretnétek. Nem cenzúra volt, hanem tárgyalások, és így aztán elég jó műsorokat tudtunk készíteni, persze nem is volt még ennyire megőrülve a közélet.”

Függetlenek és propagandisták?

Az interjú további részében Veiszer elmondta, hogy szeretne egyszer felépíteni egy jól működő közmédiát Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy ha kormányváltás után felkérést kapna, hogy segítségen újjáépíteni a magyar közmédiát, vállalná-e, az interjúalany azt felelte, hogy azt várná el egy kormánytól, hogy írjon ki egy tisztességes pályázatot, amelyen szívesen elindulna egy tisztességes társasággal, és azt meg szeretné nyerni, de nem egy politikustól akarja kapni aranytálcán ezt a funkciót. Arra a kérdésre, hogy a mostani ellenzéktől kapott-e ajánlatot, hogy április után, „ha arra kerülne sor”, vállaljon egy hasonló funkciót, azt felelte, hogy nem és nincs is ilyen kapcsolata az ellenzékkel,

csak véletlenszerűen fut össze ellenzéki politikusokkal

és nem is akarja, hogy így kérjék fel.

„A magyar médiában évek óta mélyül a szakadék a két oldal, a kormánymédia és a „függetlenek” között. Belátható időn belül megváltozhat ez a helyzet?” – tette fel a kérdést az interjúkészítő. Veiszer Alinda válaszában hangsúlyozta, hogy akik természetesnek gondolják, hogy egy politikai pártot segítenek a munkájukkal, azok „nem újságírók, hanem propagandisták”, akik nem fogják egyszer csak befejezni ezt a tevékenységet. Fogalmam sincs, mihez kezdene magával a jelenlegi propaganda ellenzékben – mondta az interjúalany.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések