A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Éjjel-nappal próbálkoznak átjutni, nagy létrákat használnak a migránsok


Aggasztó képet mutatnak a déli határról érkező januári adatok. 13600 határsértőt állítottak meg a rendőrök, illetve a katonák, ez csaknem a duplája a tavalyinak. Nem ígér sok jót a folytatás sem, hiszen Afganisztán felől Törökországon át egyre többen indulnak Európa felé – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Nagyméretű létrákat használnak a migránsok, így próbálnak beszökni az országba a déli határzárnál. Éjjel-nappal jönnek.

Már nemcsak az jellemző, hogy kisebb, néhány fős csoportokban támadnak, hanem tömegével sértik meg a magyar határt. Miután átmásznak a kerítésen, jellemzően Ásotthalom felé veszik az útjukat, a környéken élők évek óta nem érzik magukat biztonságban. Szabadkán a vasúti töltésen, a közutak mellett és a városban is egyre több a migráns. Az itt élők félnek tőlük, különösen az idősek érzik kiszolgáltatottnak magukat. A rendőrség adatai azt mutatják, hogy egyre többen próbálnak meg átjutni a magyar határzáron.

Az év első hónapjában több mint 13600 támadót tartóztatott fel a határvédelem. Ez kétszer annyi eset, mint amennyi tavaly ilyenkor volt. Ráadásul nemcsak többen vannak, a módszereik is egyre bátrabbak és erőszakosabbak. Farönkökkel, kövekkel dobálják a határt védő rendőröket, az sem ritka, hogy hatalmas létráikkal csapnak le rájuk. Az embercsempészek sem pihennek, ellenük idén már 102 esetben indítottak eljárást.

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en azt mondta: a külföldi adatok azt mutatják, hogy tavasszal is folytatódni fog a migrációs nyomás a magyar határon.

Nagy számban fogunk el határsértőket, akik a műszaki akadályrendszer leküzdésével kísérelnek meg átjutni, és eléggé felverték az árakat az embercsempészek azok számára, akik Ausztriába akarnak eljutni. Ezért aztán az embercsempészek ha lebuknak, vagy akadályozást tapasztalnak akkor agresszív fellépés, vagy otthagyják a kocsit, elmenekülnek, benne a migránsokat ez mindennapos esemény a magyar határ térségében

– mondta Bakondi.  Pénteken segítség érkezett Magyarországra, negyven cseh rendőr támogatja mostantól a déli határszakaszon az illegális migráció elleni védelmet. A kontingens március 24-ig teljesít szolgálatot Csongrád-Csanád megyében.

Forrás: híradó.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések