A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint százéves fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség alagsorában zajló ásatáson


Középkori sírok feltárása közben elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Magyar Nemzeti Múzeum régészei a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson - írja a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede a Facebook-oldalán.

A tűzszerész alakulat egyik altisztje a helyszínen megállapította, hogy “három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő”. A hatvan darab lövedéket az egykori tulajdonosok újságpapírba csomagolták. Azt írják, hogy a lapok elmállottak a földben, így már nem lehet ezeken összefüggő szövegrészeket olvasni.

A talált fegyvereket csomagolásán viszont jól látható Tisza István egykori miniszterelnök neve, így azt valószínűsítik, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel együtt a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjébe, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök. Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések