Hirdessen itt

Két ország csődközelbe került

Ghána és Mali adósságbesorolását egyaránt lejjebb vágta a Moody's hitelminősítő, értékelésében pedig jelezte, hogy mindkét ország helyzete kétségbeejtő.

Ghána a legalsó B-kategóriából (B3) került lejjebb, hosszú lejáratú adósságának besorolása Caa1-re változott. A C besorolást már az igen ingatag gazdaságok kapják meg, amelyeknél komoly veszélye van az állam fizetésképtelenségének, vagy esetleg a szelektív csődesemény már bekövetkezett.

A nyugat-afrikai ország leminősítését az indokolta, hogy kormány egyre lehetetlenebb pénzügyi helyzetben van. Az adósság óriási, a költségvetés bevételgeneráló képessége gyenge. Emiatt egyre romlik a finanszírozási környezete, nehezen fut hitelforráshoz a piacokon. A Moody's becslése szerint az állam kamatfizetései a belátható jövőben az állam bevételének több mint felét(!) fogják elnyelni, ami még ilyen alacsony hitelminősítésen is példa nélküli.

Ennél is kilátástalanabb helyzetben van Mali, amelynek besorolást a Moody's Caa1-ről Caa2-ra vitte le, és további leminősítést helyezett kilátásba. Az országban - rövid időn belül már másodjára - a hadsereg vette át a hatalmat. Assimi Goita ideiglenes elnök erre a hónapra ígérte az ország demokratizálásának fontos lépcsőjét, a szabad választásokat, ám ehelyett az év elején négy évvel, 2026-ra elhalasztotta a következő elnökválasztást. A lépésre válaszul egy sor ország (és az Európa Uniós is) szankciókkal sújtották az országot.

A szankciók is hozzájárultak ahhoz, hogy az állam elmaradt adósságának törlesztésével, konkrétan a Nyugat-afrikai Gazdasági és Monetáris Unió (WAEMU) piacán kibocsátott adósság január 28-án esedékes visszafizetése maradt el. A Moody's értékelése szerint Mali amúgy is gyenge intézményi keretei a teljes szétcsúszáshoz állnak közel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések