A korhelyleves nemcsak laktató és nagyon finom, hanem a rengeteg savanyú káposztának köszönhetően C-vitaminnal is tele van.
A sok-sok savanyú káposztával és kolbásszal főtt korhelyleves kiváló ebéd egy bulis este másnapján - de persze nem csak ilyenkor, hiszen egyébként is nagyon finom. Télen önmagában is megállja a helyét friss kenyérrel tálalva, hiszen a sok füstölt húsnak köszönhetően igazán laktató. Másnap még finomabb, így érdemes előre megfőzni.
Hozzávalók:
👉 50 dkg savanyú káposzta
👉 30 dkg füstölt tarja
👉 30 dkg szárazkolbász
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 2 krumpli
👉 2 vöröshagyma
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 dl tejföl
👉 1 evőkanál liszt
👉 4 babérlevél
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 teáskanál őrölt kömény
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, egy nagy lábosban kis lángon olvaszd ki a zsírját, majd szűrőlapáttal szedd ki a darabokat, és tedd félre. A hagymát aprítsd fel, és a szalonnazsíron párold üvegesre. Nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, kevergetve pirítsd két percig, majd húzd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, hideg vízzel mosd át, és add a paprikás hagymához. Keverd hozzá a felkockázott füstölt tarját, a karikára vágott kolbászt és a kisült szalonnakockákat, öntsd fel két-két és fél liter vízzel, sózd, borsozd, tegyél mellé babérleveleket, szórd meg köménnyel, és tedd fel főni. Nagyjából 35 perc múlva add hozzá a felkockázott krumplit is. Ha már egy órája fő a káposzta, keverd el a tejfölt a liszttel, adj hozzá egy evőkanálnyit a levesből is, majd öntsd a lábosba, és ezzel a habarással sűrítsd be az egészet. Friss kenyérrel tálald.
0 Megjegyzések