A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Először kapott ember sertésszívet

A sertésszív genetikailag módosított volt.

A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték – írta a BBC hírportálja. Az 57 éves David Bennett jól érzi magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után – közölték orvosai. A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni.

Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem"

– mondta Bennett a műtét előtt.

A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna.

A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat,

mivel egészségi állapota nagyon rossz. A transzplantációt végző orvoscsapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.

„Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához" – idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt. Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések