A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elítélték a szegedi jogászt, aki fegyverrel akarta kirabolni a postát és egy virágboltot


Lezárult annak a szegedi ügyvédnek a tárgyalása, aki még 2020. májusában próbált meg kirabolni egy helyi postát, majd nem sokkal később egy virágboltot is – mindezt egy engedély nélkül tartott lőfegyverrel. Hat év börtönben végrehajtandó szabadsőgvesztésre ítélték.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2020. május 21-én az engedély nélkül tartott, töltött lőfegyverével bement egy szegedi postára, ahol pénzt követelt, azonban az alkalmazottaknak a férfi figyelmetlenségét kihasználva sikerült elhagyniuk a helyiséget. A vádlott ekkor előzetes tervével felhagyva elhagyta a posta épületét, értéket nem vitt magával.

A FÉRFI KÉT NAPPAL KÉSŐBB AZONOS MÓDSZERREL KÍSÉRELT MEG EGY SZEGEDI VIRÁGÜZLETET IS KIRABOLNI, AZONBAN AZ ÜZLET HÁTSÓ RÉSZÉBEN TARTÓZKODÓ ALKALMAZOTT SEGÉLYHÍVÁST KEZDEMÉNYEZETT, EZÉRT A VÁDLOTT, A FENYEGETÉS HATÁSÁRA SZÁMÁRA KORÁBBAN ÁTADOTT 5.000 FORINTTAL TÁVOZOTT A HELYSZÍNRŐL.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az ügyészség a vádlott terhére sőlyosbítás, még a védelem enyhítés céljából lebbezet fel. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az immár jogerős ítélet indokolásában elhangzott, a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás megalapozott, és a vádlott bűnösségének megállapítása is törvényes.

A másodfokon eljáró tanács a minősítés körében nem értett egyet az egyik tényállás kapcsán, ezért a vádlott terhére elsőfokon megállapított bűncselekmények közül a kényszerítés bűntettének megállapítását mellőzte – ez azonban a büntetésen nem változtatott.

A jelen eljárásban kiegészített és korrigált bűnösségi körülményeket számba véve nem látott indokot az ítélőtábla sem a büntetés lényeges súlyosítására, sem pedig annak lényeges enyhítésre, erre tekintettel az ezirányú fellebbezéseket nem tartotta alaposnak. Mindezekre figyelemmel az elsőfokú ítélet büntetés mértékére vonatkozó rendelkezéseit helybenhagyta

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések