Hirdessen itt

Der Standard: A rasszizmus nagyon is jelen van Magyarországon


Az osztrák lap magyar szerzői arra is kitérnek, miért nem térdelnek a magyar játékosok a meccsek előtt.


„Az az állítás, hogy a rasszizmus teljesen ismeretlen Magyarországon, nem állja meg a helyét; valójában a rasszizmus és az idegengyűlölet nagyon is jelen van ma Magyarországon” – olvasható a Der Standard kommentárjában, amelyet szerzőként Paksa Rudolf és Balogh Róbert jegyez.


Az azonban igaz, hogy a rasszizmus Magyarországon másképp és más okokból van jelen, mint a nyugat-európai országokban. Magyarországnak nem volt közvetlen tapasztalata a gyarmatosítással – folytatódik az elemzés. Bár az akkori eszmék eljutottak Magyarországra is, az ország nem lett gyarmatosító, továbbá a magyarok is keletről jöttek, ami a „faji hierarchiában” nem adott volna kiemelkedő helyet a magyaroknak – állapítják meg a szerzők.

„A magyar szélsőjobboldal például a zsidóknak tartott emberek kirekesztését nem »alsóbbrendűségükkel« indokolta, hanem egyszerűen azt állította, hogy a különböző fajú emberek keveredése káros. A térdelő gesztus elutasítását Orbán Viktor miniszterelnök támogatja, hiszen az illeszkedik a Nyugat dekadenciájának elutasításához, illetve ahhoz, hogy a keleti illiberális rezsimeket részesíti előnyben követendő mintaként”

– olvasható az osztrák lapban.

Forrás: Mandiner

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések